Rákoshegyi Hírlap

"Játék a Kastélyban"

A sakkcsapatbajnokság harmadik fordulójában a Budapesti Titánok a nagykanizsai Aquaprofit-NTSK csapatát fogadták a kerületi Podmaniczky kastélyban. A hazai pálya ellenére komoly veresség lett a vége, igaz az ellenfél erőss csapattal érkezett: első táblán játszott a lett Shirov Alexei nagymester (Élő száma 2675) rajta kívül még nyolc nagymester játszott, köztük Ribli Zoltán (olimpiai bajnok és kétszeres magyar bajnok), Erdős Viktor (magyar olimpiai válogatott), Márkus Róbert (vajdasági magyar, szerb olimpiai válogatott). A végeredmény 8,5:3,5 az Aquaprofit-NTSK javára, a hazaiak egyetlen győzelmét Bagi Máté aratta. Az igaz, hogy a párosításból már látható volt, hogy a vendégek győzelme nagyon valószínű, mivel átlagban 200 ponttal magasabb volt a vendégek Élő pontszáma. 

Szintén a kastélyban játszott a Sárkány DSE NB II-ben szereplő csapata és fölényesen 10-2-re verte, a csak tíz emberrel érkező győri Széchenyi ESE csapatát, ezzel továbbra is a második helyen áll a bajnokságban.

A forduló után készséggel nyilatkozott lapunknak a szimpatikus lett nagymester Shirov Alexei:
Elmondta, hogy 6 éves kora óta sakkozik, édesapja volt az első oktatója. Abban az időszakban a lett világbajnok Mihail Tal két nagy sakktornát is megnyert, ami komoly hatással volt Shirovra.
"1988-ban a 16 éven aluli korosztályban világbajnok lett. 1990-ben a húsz év alattiak világbajnokságán holtversenyben az első helyen végzett, és ugyanebben az évben lett nagymester. Pályája csúcsán 1998-ban világranglista helyezése alapján megmérkőzhetett Vlagyimir Kramnyikkal a világbajnokjelölti címért. Shirov két győzelemmel, hét döntetlennel és vereség nélkül győzött és ezzel ő lett Garri Kaszparov világbajnok kihívója. Az összecsapásra azonban nem került sor. Kaszparov végül 2000-ben mégis Kramnyikkal mérkőzött meg. Shirov ezt érvénytelennek mondta és kitartott amellett, hogy a jogos kihívó ő lenne."
Amikor megkérdeztük, hogy mi a véleménye erről az időszakról, azt válaszolta: "Az egyetlen kívánságom az életben, hogy ne kelljen erre a kérdésre válaszolnom"!
Az ifjú sakkozóknak azt ajánlja, hogy ne csak a számítógépre támaszkodjanak a felkészülés alatt, hanem az agyukat is használják. Nagymesterek játszmaválogatásainak tanulmányozását ajánlotta a sakkozóknak a további fejlődésük érdekében.
Családjáról elmondta, hogy három felesége volt eddig, 2000 előtt Spanyolországban élt négy évig, azóta Rigában él. Négy gyermeke van, akik sakkoznak, de nem profi szinten.
Jelenleg a lett sakkélet fellendítéséért is tevékenykedik (a sakk olimpián 35. helyen végzett a lett sakk csapat). Sakk oktatáson kívül, természetesen akar még versenyezni és jó helyezéseket elérni, mivel 42 évesen már túl van pályafutása csúcsán. 

A versenyen készült fotógalériát a következő linken tekinthetik meg.

  

Édua Infomédia Kft.

Top Desktop version