Rákoshegyi Hírlap

IV. Rákosmente Open sakkverseny

Rákoshegyen a Sárkány DSE új székhelyén (Szabadság út 24.) zajlott a IV. Rákosmente Open nevű FIDE-értékszámszerző verseny. 44 sakkozó harcolt a 64 mezős táblákon és a hat fordulós versenyt Uzonyi Dávid (Hajdúböszörmény) nyerte 5,5 ponttal, Matuska Miklós (Siketek SC) lett a második és Mihók László (Rákosligeti AC) a harmadik helyezett. Tizedik lett Rajcsányi Péter,  Makrai Bence 17. Yip Michael pedig a 24. helyezést érte el, mindhárman a Rákosligeti AC versenyzői.

A versenyről készült képes beszámolónk a következő linken tekinthető meg.

A verseny után Révész Máriusz országgyűlési képviselő nyilatkozott lapunknak:

RH: Milyen minőségben vett részt a Rálkosmente Opoen sakkversenyen?

RM: Gyermekem játszott, ezért voltam itt. Az apai szerep nehéz és idegesebb vagyok mint a gyermekem, ezért jobb ha játszom és egyre több versenyen van lehetőség, hogy a kísérő szülők is versenyezzenek.

RH: Hogyan értékli az elmúlt időszakot amióta a Budapesti Sakkszövetség elnöke?

RM: Egy éve választottak meg a Budapesti Sakkszövetség elnökének. A magyar sakkozásnak akkor van jövője ha a gyerekek elkezdenek sakkoznak, és ha kétszer. háromszor annyi gyerek sakkozik mint napjainkban, akkor a magyar sakkkozásnak nagy jövője van. Amit terveztünk, sikerült megvalósítanunk:
-nyolc év után sikerült Budapesten megrendezni a gyermek és ifjúsági sakk csapatbajnokságot, ezzel a budapesti sakkegyesületek 2-3 millió forintot tudtak megspórolni.
-indítványoztam, hogy bontsuk ketté az ifjúsági sakk csapatbajnokságot: 10 éves kor alatt legyen az egyik csoport és 10-18 közöttiek a másik csoportban.
-elindítottuk a Budapesti Grand-Prix rapid sakkverseny sorozatot. Polgármestereket kerestem meg, hogy támogassák a gyerek Grand prix versenyeket kerületükben, biztosítsanak egy termet és 50.000 Ft-ot a lebonyolításra és a díjazásra.
-bevezettük a HURRÁ értékszám rendszert, amelyik kifejezetten gyerekek részére lett kitalálva. Az első körben életkor szerint vannak besorolva a versenyzők, majd utána már értékszám szerint (kortól függetlenül).

RH: Milyen terveik vannak 2013-ra?

RM: Céljaink, hogy a budapesti sakkozó diákok fel tudják venni a versenyt a vidéki sakkfellegvárak versenyzőivel.
Javasoltam hogy az egyéni sakk diákolimpián válasszák ketté profi és amatőr sakkozók mezőnyét. A sakk fejleszti a szellemi képességeket, ezért nagyon hasznos lenne, hogy az iskolás diákok sakkozzanak. Felmérések alapján mondhatjuk, hogy a sakk fejleszti a logikai képességüket és szövegértésüket is. Elég sokat küzdöttem azért , hogy a sakk a NAT-ba ( Nemzeti Alap Tanterv) belekerüljön, most készülnek a keret tantervek, amelyek őszre kész kell legyenk. A szabadon felhasználható órák terhére lehet majd sakk órákat tartani, persze ehhez szükségünk van megfelelő sakk oktatókra is.
Tervem még, hogy a rapid 15 perces sakkjátszmák után (pl. a Rákosmente Open-en másfél óra volt a gondolkodási idő) legyenek olyan versenyek az ifjúsági sakkozók részére ahol fél óra vagy háromnegyed óra a gondolkodási idő. Így meg lenne az átmenet a rapid versenyek és az időben hosszú felnőtt versenyek között ami a gondolkodási időt érinti.
A három kiemelkedő budapesti sakk egyesület (Rákoshegyen a Sárkány DSE, Kőbányán a KSC és Újbudán a BEAC-BARCZA) mellett jó lenne, ha új egyesületek zárkóznának fel, így nagyobb és erősebb mezőny lenne a budapesti ifjúsági sakk versenyeken.

Édua Infomédia Kft.

Top Desktop version