Rákoshegyi Hírlap

Hollandia nagykövete nyitja meg az I Bike Budapest biciklis felvonulást

A Holland Királyság magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema nyitja meg az április 25-i I Bike Budapest biciklis felvonulást. A nagykövet kerékpárosoknak írt üdvözlőlevelében Budapestet „a régió bringás fővárosának” nevezte és üdvözölte, hogy Budapest vidám, élettel teli nagyvárossá válik. A felvonulásra már most többen jelentkeztek, mint valaha, a szervezők rekordnagyságú részvételre számítanak.

Április 25-én, szombat délután a Bakáts térről indul, majd a Hősök tere, az Erzsébet- és a Lánchíd érintésével a Margitszigeten ér véget az I Bike Budapest biciklis felvonulás. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett esemény célja, hogy Budapest végleg biciklis várossá váljon. Az utóbbi húsz évben tizenegyszeresére nőtt a kerékpárral közlekedők száma Budapesten, arányuk a belváros egyes részein a 10%-ot is meghaladja. A Kerékpárosklub úgy látja, hogy ennek ellenére még mindig sok teendő van hátra, hogy élhető fővárosunk legyen. Az I Bike Budapest felvonulás megrendezését a bringázás ügyét régóta segítő Holland Nagykövetség támogatja. Gajus Scheltema nagykövet az alább olvasható levéllel és egy videó üzenettel fejezte ki a biciklis fejlődés iránti elkötelezettségét:

A holland nagykövet üdvözli az I Bike Budapest felvonulást


Gajus Scheltema, a Holland Királyság magyarországi nagykövete szerint Budapest immár a régió bringás fővárosa, egy vidám, élettel teli nagyváros, ahol a kerékpáros kultúra töretlenül fejlődik. A kerékpár a közlekedés olcsó, egészséges és környezetbarát formája, népszerűsítésében pedig kiemelt szerepe van a Magyar Kerékpárosklubnak, mely számtalan kampányt szervez és szervezett, köztük az elmúlt évek talán legnépszerűbb programját, Bringázz a Munkába! címmel. A Kerékpárosklub évek óta élvezi a holland nagykövetség támogatását, az I Bike Budapest is közös erőfeszítéseik egyike. Az április 25-i felvonulást a holland nagykövet nyitja meg.

A nagykövet videója: https://youtu.be/mrtoF-ZtA5I

 

Rekordméretű részvétel várható


Április közepéig nagyjából 10000 ember jelezte részvételét az I Bike Budapest facebook oldalán, ami rekordnak számít az eddigi biciklis felvonulások történetében. A 2013-as utolsó Critical Mass felvonulásra csupán 8600-an mondták, hogy ott lesznek, végül így is több tízezren vettek akkor részt.
Az eddig nem látott mértékű érdeklődés miatt a szervezők útvonal változtatást kezdeményeztek a Rendőrségnél és rekordnagyságú rendezői csapattal, több mint 400 önkéntessel biztosítják a tömegközlekedés, a gyalogos forgalom és forgalmasabb kereszteződésekben az autók keresztülhaladását.


A gyülekező szombaton 15:30-kor lesz a Bakáts téren, a felvonulás nagyjából 18:30-kor bringaemeléssel zárul a margitszigeti Nagyréten.
Az útvonal a következő: Bakáts tér – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Dráva utca – Dózsa György út – Hősök tere – Damjanich utca – Rottenbiller utca – Rákóczi út – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – Akadémia utca - Garibaldi utca - Báthori utca - Honvéd utca - Markó utca - Széchényi rakpart – Margit híd – Margitsziget Nagyrét

Térkép: http://bit.ly/1bchRxg

A felvonulás lezárt útvonalon, rendőrségi biztosítás mellett halad.

A felvonulásról minden fontos infó megtalálható az ibikebudapest.hu oldalon.

 

mk logo

Utolsó frissítés: 2015. április 21. kedd, 19:16

Találatok: 34

Minden út Rómába vezet

A kerületi futóélet két markáns szervezője: Gulyás Erika, a BSI XVII. kerületi futónagykövete és Németh Zoltán, a Fussunk Együtt Rákosmentén csapat alapítói. Mindkettőjük régi álma teljesült 2015. március 22-én, amikor Erika az első, Zoli a 3. maratonját teljesíthette az örök városban, Rómában.
Az elhatározás tavaly ősszel született meg, majd a duó a futócsapatból további útitársakat toborzott. Pénteken (márc.20-án) hajnalban négy csapattag vágott neki az egész napot felölelő 1250 km-es útnak. A szombati nap a rajtcsomag átvételével, a rajtzóna feltérképezésével és a város néhány szegletének megtekintésével telt. Vasárnap kora reggel az izgatott csapat a Colosseumhoz metrózott, hogy a zuhogó eső ellenére a közel 12.000 futóval együtt rajthoz állhasson. A 42 km-es táv teljesítése során Róma számos szép helyszínét bejárták: a Tiberis folyót, a Vatikán és a történelmi óváros szépségeit csodálhatták meg kerületi futóink. A sikeres célba érés örömét fokozta az időközben kisütő Nap és a maraton teljesítéséért kapott gyönyörű érem.
„A rossz idő ellenére, nagyon sokan eljöttetek ma”- mondta Ferenc pápa aznap a zarándokoknak. „Bátrak voltatok, mint a maratoni futók, akiket sok szeretettel üdvözlök”.

Mire gondoltatok, mi jutott eszetekbe a célban vagy röviddel a célba érés után kérdeztük a maraton futókat?
-"Megcsináltuk, maratonisták lettünk”
-"Egyrészt az öröm hogy megcsináltam, nem volt gond, egyben vagyok, teljesült az álmom, hogy ott és akkor futhattam az első maratont! Egyszerre nevettem és volt könnyes a szemem."
És természetesen már gondolatban készülnek a következő maratonra is!
Gratulálunk a maratonistáknak!

   

Utolsó frissítés: 2015. április 06. hétfő, 18:37

Találatok: 151

Fut a ... babakocsi!!!

Nemrég babakocsis futóedzésre szóló meghívót találtam az egyik kerületi csoportban. Nyári Fruzsina a követkető edzésen bemutatta a csapatát és az edzések útvonalát. A beszámolót az alábbiakban olvashatják:

Babakocsis futó edzést tartottok rendszeresen a lakóparkban, honnan jött az ötlet?

Férjem, Zsolti Ironman, élete része régóta a futás. Kisfiunk születése után futó kocsival 2 hónaposan indultak először útnak. Később én is csatlakoztam. A lakóparkban már ismernek minket, integetnek, mosolyognak. Mivel nekünk családilag nagyon bevált, gondoltuk másokkal is megosztjuk ezt a szuper testmozgást. Kimozdítjuk a mamákat és papákat otthonról egy kicsit a levegőre. Egyre többen vagyunk, mindenki szereti. A lakópark ideális a futásra, mivel a futó kocsiknak legjobb az aszfalt, itt pedig jó minőségű az út. Az utcák csendesek, kicsi a forgalom, vigyáznak ránk. De szoktunk menni a Cinkotai úthoz a bringa útra is.

 

Nehéz babakocsival futni?

Más, mint egyedül. Van, aki azt mondja nehezebb, van akinek könnyebb mert kicsit rá tud terhelni a babakocsira. Meg kell szokni, tanulni, hogy most egy kézzel a babakocsit fogjuk. De nagy élmény, hogy velünk van a szemünk fénye, aki közben általában alszik vagy gagyarászik.

 

Mennyi ideig tartank az edzések?

Mindenki annyit fut, amennyit kedve van és bír. Ha nem versenyre készülünk éppen, akkor teljesen változó, nem feltétlenül tűzünk ki előre kilométer célokat. Mivel ennél a sportnál a baba az első, hozzá alkalmazkodunk, ha elalszik hosszabb is lehet egy futás, mint gondoltuk volna, ha viszont valamiért épp nincs kedve sokat gurulni, akkor lehet, hogy hamarabb haza kanyarodunk. Jellemzően 5-8-15 km a táv. A papák futnak hosszabbakat. :)

 

Kinek ajánlod?

Mindenkinek. :) Azoknak a szülőknek mindenképp, akik korábban is sportoltak, mert nekik biztosan hiányozna, ha abbahagynák. Azoknak a mamiknak, akik sokat vannak egyedül és vágynak egy közösséghez tartozni, ahol hozzájuk hasonló dolgokkal küzdő mamik vannak. Azoknak a mamiknak, aki szeretnének fittebbek lenni, leadni a szülés utáni fölös kilókat. Azoknak a mamiknak, akik a kötődő nevelés hívei, mert ők valószínűleg sportolni is szívesen viszik magukkal csemetéjüket. Olyan családoknak, ahol nincs nagymamás vagy dadusos gyerek vigyázási segítség.  És azoknak a mamiknak, akik nehezen viselik ezt a szuper, boldog új állapotot, hogy anyák lettek és megváltozott az életük. Mert csodálatos, de olykor nehéz, és együtt könnyebb! :)

 

Milyen sebességgel mentek első alkalmakkor, újakkal?

Lassabban lehet menni, nem is a sprintelés a cél. Nem sebességre megyünk versenyeken sem, hanem a táv teljesítésére. Jellemzően a közösségünkben 7perc/km környékén futnak a mamik babakocsival. Apukák más tészták, ők így is gyorsabbak. Férjem 6 perc/km. :)

 

Speciális babakocsikkal lehet futni, ezek viszint sokkal drágábbak mint az átlagos babakocsik, illetve akinek már van vegyen egy újat?

Nem drágábbak mint a hagyományos kocsik. És akik előre tudják, hogy futni akarnak vehetnek olyat, amit mózes kosaras kortól lehet használni, így évekig használható. A speciális futó kocsik 3 nagy felfújható kerékkel rendelkeznek, lengéscsillapítójuk van, fék van a tolókaron általában, nagy a napellenzője fény és szél védelem miatt. Kölcsönözni is lehet az egyesületünktől ha otthon a garázsban már áll egy több száz ezres babakocsi.  Illetve használtan is lehet jókat találni.

 

Hogy kerülnek képbe a kispapák?

Úgy, hogy általában a férfiak azok, akik bármi történik is, sportolnak. :) (Ezt korábbi testépítő edzői tapasztalatom alapján is mondom) Nem olyan hullámzó mint az anyukákánál tud lenni, hogy bikini szezon előtt fogyókúra, fogadalmak és őrült edzések. A férfiak, ha család előtt sportoltak, akkor utána is fognak. Azért is tud ez így alakulni, mert az apák általában keveset vannak csemetéikkel a sok munka miatt. Így viszont lehet egy szuper közös program apával akár heti háromszor is.

 

Milyen terveid vannak?

Személyes futós tervem jövőre egy félmaraton tavasszal. Aztán kistesót szeretnék. A Fuss Babakocsival Egyesülettel viszont hosszú távú országos terveim vannak. Már sokat dolgoztam rajta az elmúlt hónapokban és folyamatban van, hogy országosan Fuss babakocsis kis egységek jöjjenek létre. Én ehhez minden hátteret megteremtek és segítem az újakat információkkal, szakértőkkel, közös programokkal, versenyekkel, edzésekkel, tapasztalatokkal, szóróanyagokkal és oktató képzéssel. Szeretném ha az anyukák tudnák, hogy szülés után ugyan minden megváltozik és háttérbe szorulunk, de nem kell a lakásban kuksolnunk hatalmas mami ruháinkban egyedül. Van egy szuper szülői közösség, ahol a mamák fittebbek lehetnek testileg és lelkileg is, a babák barátkozhatnak, kint lehetünk a jó levegőn és még cseveghetünk is. A szlogenünk is az, hogy "Fuss babakocsival! Nem vagy egyedül!" :)

 

Az idei évben, milyen sikereitek voltak?

Részt vettünk több tömegfutó versenyen: K&H Minmaraton, Wizz Air félmaratonon, NATO futáson és a Spar maratonon. Rekord állítás is történt: "legtöbb babakocsis futó egy versenyen" kategóriában (64 babakocsis).

Az edzésükről készült fotóalbumot a következő linken tekinthetik meg!

Honlapjuk: http://fussbabakocsival.hu/

Facebook címük: https://www.facebook.com/fussbabakocsival

Nyári Fruzsina várja a babakocsis futókat edzéseiken vasárnaponként 10.00-tól a Helikopter lakóparkban.

Fuss babakocsival!!!!

Utolsó frissítés: 2014. december 23. kedd, 20:17

Találatok: 328

Cél: a bajnoki cím!

A Szuperligában játszó Rákoshegyi VSE női teke csapata 14 forduló után vezeti a bajnokságot, a nagy rivális ZTE-ZÁÉV TK előtt.
Múlt vasárnap az utolsó "hazai" (FTC pálya, Kőbányai út 47a) mérkőzésén a 9. Ipartechnika Győr SE-t is magyabizotsan győzte le 7:1 arányban. Az utolsó három fordulóban idegenben próbálják megtartani előnyüket a rákoshegyi tekés lányok. Ráadásul a legutolsó fordulóban a második helyezett ZTE-ZÁÉV TK otthonába látogatnak.
A csapat tagjai: Farkas Sándorné, Fegyveres Petra, Harcos Ágnes, Kaszás Krisztina, Méhész Anita, Sajermann Nóra, Rózsa-Drajkó Gabriella, Sáfrány Anita Ágnes és Tímár Edina .
A 9. fordulóban szenvedték el egyetlen eddigi verességüket a ZTE ellen.
Millyen tervei vannak a Rákoshegyi tekéseknek 2015-re kérdeztük Rózsa Balázst.
-A bajnoki cím megvédése, válogatott játékosaink minél sikeresebb felkészítése a nemzetközi küzdelmekre, Világkupán (bajnokcsapatok kupája) minél sikeresebb szereplés, magas színvonalú utánpótlás nevelés biztosítása, és a teke sportág népszerűsítése.
Február 5-8. között két felnőtt válogatott játékosunk (Méhész Anita és Tímár Edina) Hirschauba (Németország) utazik Egyéni Világkupára. A verseny csütörtökön a megnyitóval veszi kezdetét, majd pénteken az ifjúságiak nyolcad- és negyeddöntőit, szombaton a felnőttekét rendezik. Vasárnap pedig az elődöntőkre és a döntőkre kerül sor!

Utolsó frissítés: 2015. február 08. vasárnap, 08:52

Találatok: 127

Három éves a F.E.R.

Már harmadik éve szervezik Rákosmente Futónagykövetei: Gulyás Erika és Németh Zoltán a kerületi futók csoportos edzéseit és versenyeit Rákosmentén. Mostanra az egyik közösségi oldalon már több mint 100 tagjuk van és ebből kb. 40-50 fő aktív.
A legkeményebbek, egész télen jártak a Merzsé-re futni, hóban-sárban, reggel és este! Aztán az időjárás javulásával egyre többen futottak újból. Kezdődött a Becsületbeli futással, majd új útvonalakat találtak Pécel irányában, illetve éjszakai futásokkal színesítették a programokat, hogy ne legyenek annyira unalmasak az edzések. Egy új kezdeményezés kapcsán segítették a kerületi FestőFutás szervezőit is. A csapat tagjai részt vettek az év során sok-sok futó rendezvényen pl: Coca Cola Női Futás, 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Futapest terepfutó versenyein, a 21. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón és 29. SPAR Budapest MaratonŽ Fesztiválon nem csak egyéni indulók voltak, hanem csapatban is futottak kerületi amatőr futók. Megrendezték első saját versenyüket is: I. Merzse Terep Maratont, amely igazi közösségi örömfutás volt, szuper frissítő pontokkal, vonalkódos rajtszámmal befutó érmekkel és jó hangulattal.
A két futónagykövet többször volt a Rákosmente TV Fittness műsorában illetve kerületi futó rendezvényeken is megszólaltatták őket. A BSI (Budapest SportIroda) felkérte a Fussunk Együtt Rákosmentén (F.E.R.) csapatot a futónagykövetek révén, hogy az M1 "SPURI SZABADIDŐSPORT MAGAZIN" c. műsora számára mutassák be, az edző pályájukat. Egy hangulatos filmbeszámoló készült augusztusban a csapatról.
Természetes, hogy a két kerületi futó rendezvényen is részt vettek a F.E.R. futói, így a 3. Rákosmente Kupa Negyedmaratonon és a Hajrá Rákosmente III. futóversenyen.

A BBU Szervezőiroda Győr-Budapest versenyén a teljes távot (142 km-t) egyikőjük egyéniben és ketten csapatban is teljesítették a FER futói. A zárónapi félmaraton versenyen további 10 futó vett részt, férfiak között 2. helyezést ért el az egyik csapattag.

Az eddig eltelt idő megmutatta, hogy az embereknek szükségük van az együtt sportolásra, az együtt töltött időre. Nemcsak egy futócsapat jött létre, hanem az eltérő korosztályok ellenére egy baráti közösség is.

Utolsó frissítés: 2014. december 13. szombat, 15:48

Találatok: 227

Édua Infomédia Kft.

Top Desktop version