Rákoshegyi Hírlap

OSU!!!

A rákoshegyen lakó Somogyi Zsolt 7 danos Kyokushin Karate mestert kérdeztük egy edzés után!
Rákoshegyi Hírlap (RH): -Hogy lesz egy rákoshegyi srácból danos karate mester?
Spmogyi Zsolt (SZS): -A Testnevelési Főiskola utolsó évében Franciaországban jártam a rokonoknál - ahol láttam, két Bruce Lee filmet - és megtetszett a rendszer. Hajöttem és keresni keztem, hol van Pesten karate klub. Shotokan karate edzést találtam, így azzal kezdtem, de két vizsga után a kyokushin karatét választottam, mert alkatomnak és a karatéról vallott elképzelésemnek ez sokkal jobban megfelelt.
RH: -Hat év alatt szerezted meg az 1 danos minősítést, mennyi edzés volt e mögött?
SZS: Heti 3 - mester által vezetett - és a hét többi napján itthon, végzett edzésekkel az első két évben. Aztán saját klubbot nyitottunk egy barátommal - Kívés Györggyel a Műszaki Egyetem tornateremében! Így a tanítványokkal együtt edzve - napi négy-öt órát edzettem. Testnevelő tanárként dolgoztam - először Petrovich Ernő - volt tanárom mellet, a Kép utcai (ma Czimra Gyula) Általános Iskolában, majd kerületi gyógy-testnevelő lettem - így elég szabadidővel rendelkeztem ahhoz, hogy minden nap 800 fekvőtámasszal (!!!) és 1500 felüléssel (!!!) kezdjem és zárjam a napot - a karate edzések mellett...
RH: -Melyik fokozat elérése votl a legemlékezetesebb illetve legnehezebbb?
SZS: -Mindezen felkészülés ellenére - mestereim úgy látták, hogy sem az 1. sem a 2. dant nem érdemlem meg; így mind a kétszer megbuktattak elsőre a dan vizsgán. Pedig minden viszgát nagyon könnyedén végig csináltam; a napi kemény edzéseknek köszönhetően. Ha mégis választanom kellene akkor a 3. danos vizsgám 50 ember elleni 2 perces küzdelmei voltak a legnehezebbek...Sérült jobb ököllel, majd a hatodik küzdelemben szeretett bal gyűrűs ujjam törésével csináltam végig küzdelmeket...
RH: -Hány 7 danos mester van Magyarországon?
SZS: -Erre a kérdésre nem tudok válaszolni - csak azt tudom, hogy a hazai kyokushin karate stilusban nálam magasabb dan fokozata csak Shihan Furkó Kálmánnak van - ő a hazai kyokushin egyik megalapítója 8. danos mester.
RH: -Csak kyokushin karate-val foglalkozol?
SZS: -A karate előtt - általános iskolában atlétizáltam - a Kép utcában jó ideig én tartottam a magasugró iskolacsúcsot, hosszú ideig kézilabdáztam, és futballoztam ....Jelenleg a feleségemmel közösen vezetjük a karate edzéseket, valamint szintén - itt a házunkban működő Mozgás és Életmódközpontunkat - így segítve tanácsainkkal az egészség érdekelt fiatalokat és a "régebb óta fiatalokat".
RH: -Melyik tanítványodra, vagy tanítványaidra vagy a legbüszkébb?
SZS: -Nehéz felsorolni - a 40 év alatt sikereket elért összes tanítványomat, de talán kezdem a feleségemmel, aki jelenleg 2 danos - számos Magyar bajnoki és nemzetközi eredménnyel zárta versenyzői pályáját - négy kislányunk édesanyja; Hanga lányunk aki 5 éves korától 12 éves koráig szinte minden versenyét megnyerte. Aztán, hogy csak a kerületieket említsem, Ács Szvetlána Világbajnok, számos világ, és kontines bajnokság dobogós eredményével, többszörös Magyar bajnok, vagy Molnár Péter aki jelenleg Kínában, össztöndíjjal tanul - ő is a korosztályának versenyeit sorra nyerte; Halmos Ádám, aki ugyancsak szinte minden versenyét az első helyen zárta; Pisok Gergő és Pisok Laci - akik szintén sorra nyerték a versenyeiket - nem egy esetben egymást egymás elleni döntőkkel; Sensei Kraeutzer Adrienne; Senpai Harmath Katalin; Szászik Virág; Víg Klaudia; Tatarek Csenge; Gallai Márk; Tóth Ádám; Halmos Dávid - mivel nem vezettem dokumentációt - ők jutnak eszembe a régiek közül. És akkor a jelenlegi büszkeségeink, Trombitás Tamás, Balogh Viktoria, Tatarek Áron - aki úgy szintén csak elvétve talál legyőzőre a versenyeken, 6 éves kora óta - immáron lassan 10 éve! Felkészítője - Senpai Kreutzer Ádám, aki maga is kiváló versenyző. Ők a verseny eredményeik alapján - de számos olyan tanítványom, van jelenleg, aki nem versenyzett - így a Budo - szemlélete, és munkája alapján tartok igen nagy tiszteletben! A nagy visszatérők Senpai Gerse Gábor, Barna József, Bollog János, aki viszatérve magával hozta kétgyermekét is - Tóth Árpád aki nem visszatérő, hiszen Ádám fia révén került kapcsolatba a karatéval - és felnőttként belefogva, hatalmas akarattal most készül a jövő nyári 1 danos viszgájára! Sensei Vida Zoltán barátom és tanítványom a klub vezető edzője, Senpai Kovács Viktor aki versenyzőként is, és vezetőként is az egyik oszlopa a Dojonak.
RH: -Honnan jött az ötlet a saját dojo létrehozására?
SZS: -Adott volt a ház átalakításakor, a hozzáépítésnél egy edző terme létrehozása is - maga az egyesület és az oktatás 1993 - ban kezdődött. Mindig szerettem az önállóságot, saját egyesületünk ez tette lehetővé, nincs terem-díj, nincs edzés napok sakkozása, mi döntünk az itt folyó munkarendről, az edzés időpontokról egyaránt!
RH: -Mit kell tudni a Shin dojoról?
SZS: -Nos, az edző terem, 1983 óta működik, az egyesületet 1993-ban hoztuk létre. Minden újonan érkező szülőnek és tanítványnak elmondjuk, hogy a karate nem az agresszióról szól - senkit nem tanítunk meg verekedni, viszont küzdeni azt igen - hiszen az Élet része a küzdelem - elsősorban saját magunkkal a nehézségeinkkel, a gyengeségeinkkel - ezért önismeretetre, kitartásra, tiszteletre, udvariasságra nevel, és egészséges önbizalmat ad - a fizikai képességek fejlesztése mellett.
RH: -Kik járnak edzésekre?
SZS: -Mindazok akik változni, fejlődni szeretnének a fenti területek valamelyikében, vagy mindegyikében! Legyenek gyermekek, vagy felnőttek - leányok vagy fiúk - ugyanis a karate nincs sem korhoz, sem nemhez kötve. Jelenlegi legfiatalabb tanítványom alig múlt 4 éves - a legidősebbek túl vannak az ötvenedik életévükön...
RH: -Kaszkadőrként milyen szerepeid voltak?
SZS: -Na - igen és még kaszkadőrködtem is .. A Bujtor Pista Csöpi filmek volt a kezdett, aztán még vagy közel 100 hazai és külföldi, mozi és Tv film. A Robin Hood-ban, a Katedrálisban, az Utolsó királyságban, a Barátok közt-ben, az Én a kém-ben, valamint a most bemutatásra kerülő, Kovalik József barátom által írt könyv alapján, az általa készített COP MORTEM film egyik mellékszereplőjeként olyan színészek, mint Gáti Oszkár, Kamarás Iván, Szabó Győző partnerei lehettem.... Volt minden: gyalogos katonaként vívás, verekedés, robbanásban reagálás, lovaglás, magasból esés dublőrként. Zuhanás, a felrobbantott hídról a folyóba, lóval gyalogosan ütközés, egy többszemélyes verekedés a főhőssel. Rengetegszer belehalni egy lövésbe, elszenvedni Rékasi Karcsi basballütős verését, reagálni a színészek pofonjaira, vagy "bántani" egy színészt, imitálni az ütést - pofontól hanyatt legurulni lépcsőn... lóval vágtázni, vagy lovak között harcolni esni-kelni, várfokról lezuhanni...

Utolsó frissítés: 2016. november 28. hétfő, 00:15

Találatok: 29

Szilágyi Áron lekéste a repülőt!

A kétszeres olimpia bajnok, Szilágyi Áron, valamint edzője, Decsi András egy kisebb magyar küldöttség tagjaként augusztus 13-án, szombaton érkezett elsőként a magyar aranyérmesek közül haza Rióból. Az Air France Párizsból érkező délutáni járatát lekéste, így késő este a következő járattal érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérre. Ahol lelkes közönség várta, ifjú vívók, csapat társak, a Vasas vezetősége és szurkolók. Stilágyi Áron a Vasas versenyzője néhány perc alatt több tucat autogramot osztott ki a fogadására kiérkezett vívópalántáknak.
A kétszeres olimpiai bajnok rögtön érkezése után, Budapest Airport Sky Court Konferencia Központban adott sajtótájékoztatót.
Szilágyi Áron a sajtótájékoztatón kifejtette, mivel év közben nagyon sokat volt külföldön, ezért előre eldöntötte, hogy bármi is lesz Rióban az eredmény, nem várja meg az aranygépet, s ezen a napon hazajön. Megköszönte az egész stáb segítségét, akik segítették az elmúlt négy év alatt.
Felkészülése hasonló volt mint London előtt, próbált minél több ellenféllel edzőtáborozni és versenyezni. Szakmailag a legértékesebb és legnehezebb asszójának az elődöntőt tartja.
Újságírói kérdésre hozzáfűzte: a menyasszonyával már tervezik az esküvőt, de erre csak jövőre kerül sor.
Markovits László, Vasas SC elnöke azt hangsúlyozta, hogy Szilágyi a riói olimpia ötödik napján, a magyar csapat ötödik aranyérmét nyerte, egyben a Vasas ötvenedik ötkarikás elsőségét szerezte meg. Valamint hamgsúlyozta, hogy a magyar csapat első aranyérmét is Vasas sportoló nyerte: Szász Emese párbajtörözőú szerezte.

p1020016

Utolsó frissítés: 2016. augusztus 14. vasárnap, 13:18

Találatok: 295

Kerületi úszó a nyári Olimpián!

A Rákosmentén élő Késely Ajna , a Kőbánya SC úszója 400 méter gyorson még decemberben, teljesítette a riói olimpiai részvételhez előírt szintet. Az olimpiáig már csak egy hónap van, így Ajna helyett édesanyja Késely Hajnalka válaszolt kérdéseinkre:

Ajna miért kapta ezt a nevet?
Az apukájától kapta ezt a nevet. Az utónév könyvben meglátta, és beleszeretett. Jelentése: szépség, báj, kedvesség, Isten kegyelme.

Hány éves korában kezdett el úszni?
5 éves korában irattuk be úszótanfolyamra, mert ragaszkodtunk ahhoz, hogy tudjon úszni. Ekkor még táncolni is járt, de miután az edző felvetette, hogy mi lenne, ha versenyszerűen folytatná az úszást, döntenie kellett, hogy versenyúszó lesz, vagy csak hobbi szinten űzi és ezáltal megmarad a tánc is az életében. Szerintünk jól döntött. :)

Ki választotta az úszást?
A férjemmel együtt mindkettőnknek fontos és természetes volt, hogy tanuljon meg úszni.

Családban van még sportoló? Szülők sportoltak aktívan?
Mi szülők rendszeresen futunk, Ajna testvére Arina pedig táncol. Ezáltal hétvégenként nem unatkozunk, mert vagy úszó- vagy futó versenyen vagyunk, vagy tánc fellépésen.

Mikor volt az első versenye?
Az első versenye az Újhegyi uszodában egy házi verseny volt, ahol élete első aranyérmét szerezte 6 évesen.

Hány edzése van hetente?
Minden nap két edzése van: reggel 1 6-tól 10-ig, és délután 4-6-ig (kivétel a szerda és a péntek, mert akkor csak délelőtt van)

Mikor derült ki, hogy érdemes hajnalban kelni és sokat edzeni?
Hajnali kelés… Nem igazán lehet megszokni, viszont amikor egy fontosabb versenyen várakozáson felül teljesít, akkor nyugtázza az ember: megéri!

Hogy viseli a rengeteg edzést?
Mivel egy elég monoton sportról van szó, ezért óhatatlanul vannak mélypontok, ami fásultsággal párosul. Ezeken hol gyorsabban, hol nehezebben esik át. Ilyenkor a kiadós, tartalmas beszélgetések tudnak segíteni, valamint ezekben az időszakokban törekszünk arra, hogy még többet tudjon kikapcsolódni, feltöltődni.

Marad szabadideje? Ha igen mit csinál ilyenkor a legszívesebben?
Nagyon kevés szabadideje van. Szinte csak a szombat délután és a vasárnap. Neki a nyári szünet is csak két hétből áll már évek óta. Ilyenkor inkább pihen, zenét hallgat, rengeteget olvas és barátnőzik.

Magán tanuló vagy normálisan jár suliba?
Ajna a XIX. kerületi Pannónia Általános iskolába jár. Miután az uszodában felkerült a felnőtt csoportba, kitolódott az edzése 10 óráig (a korábbi 1 8 helyett). Az Igazgató Úr engedélyt adott arra, hogy a harmadik órára járjon be, viszont az első két órát be kell pótolnia a délutáni edzése előtt. Ez a megoldás jelentősen megkönnyítette a dolgunkat, mert nem lett kiszakítva a megszokott környezetéből.

Mi a kedvenc kajája?
Amit bármikor megenne, az a tojásos nokedli.

Milyen tervei-álmai vannak az idei évre?
Az idei évet illetően a célja, hogy az Ifjúsági EB-n, valamint az olimpián jó eredményt érjen el. Titokban persze az álma kirajzolódott, de azt mondta, hogy inkább azt megtartaná magának. Hosszú távon pedig az, hogy alázattal, szorgalommal a legjobbat hozza ki magából. Reméljük ez sok mindenre elég lesz.

Versenyeken mindig ott vannak? Szereti ha szurkolnak neki?
Amennyiben lehetőségünk van, ott vagyunk a hazai versenyeken, de amikor ott vagyunk, meghagyjuk neki a kis magánszféráját, mert ilyenkor „zavaróak” vagyunk. Rettenetesen tudunk izgulni minden beugrásánál. Amikor nagyon szoros a verseny, akkor nem lehet nyugodtan ülni, olyankor szurkolunk neki igazán.

Hány országban volt már versenyen?
Ajna megfordult már pár ország medencéjében, mint például: Egyesült Királyság, Katar, Olaszország, Grúzia, Lengyelország, Oroszország.

Van példaképe?
Példaképe természetesen Egerszegi Krisztina, akivel szinte napi kapcsolatban van, és akire mindig, minden helyzetben számíthat.


Sok sikert kívánunk Ajnának az Rió-i Olimpián és a többi versenyén is!

Utolsó frissítés: 2016. július 02. szombat, 14:21

Találatok: 1050

„Rióban is égjen a tűz!”

Az olimpiára készülő női és férfi vízilabda válogatottak, utolsó felkészülési tornájukon (Benu Kupa) vesznek részt ezen a hétvégén a margitszigeti Széchy uszodában.
Az első nap második mérkőzésén a magyar női vízilabda-válogatott ellenfele az olasz válogatott volt. A mérkőzés elején a B-közép lelkes szurkolói csapata, kerítésen kívülről hasonló hangulatot idézett elő mint a labdarúgó EB alatt a magyar labdarúgó válogatott meccsein. Volt látványos  pirotechnikai bemutató, dalolás: "Az éjjel soha nem ér véget" és persze végig taps és biztatás!
A lányok jól is kezdtek félidőben három góllal vezettek, aztán a hatalmas vihar vagy a hosszú felkészülési időszak miatt, de rövid zárlat keletkezett és két negyeden keresztül nem lőttek egy gólt se, az olaszok viszont hatot! Így az első mérkőzésen 7:4-ről vesztettünk 7:10-re.
A mérkőzésen játszott a kerületünk kiváló vízilabdázója Garda Krisztina. Keményen meg kellett küzdjön az olasz center játékossal, kétszer ki is állították. Bíró Attila szövetségi kapitány a Benu Kupa után hirdeti ki az olimpiára utazó13-as keretet, aminek reméljük Garda Krisztina is tagja lesz.
A nap másik mérkőzésén Spanyolország-Ausztrália 9:8.

 A Benu Kupa további programja (a csütörtöki nap szintén ingyenes mint az első nap, csak aki akar adományozhat, az első nap közel 200 ezer forint gyűlt össze!!! az összegyűlt pénzt az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa számlájára utalják):

Július 14., csütörtök Széchy-uszoda:

19.00 Spanyolország-Olaszország (női mérkőzés)
2030 Magyarország-Ausztrália (női mérkőzés)

Július 15., péntek Hajós-uszoda, nyitott, 50-es medence:

13.00 Olaszország-Ausztrália (női mérkőzés)

17.30 Grúzia-Ausztrália (férfi mérkőzés)
19.00 Magyarország-Spanyolország (női mérkőzés)
20.30 Magyarország-Horvátország (férfi mérkőzés)

Július 16., szombat Hajós-uszoda, nyitott, 50-es medence:

19.00 Horvátország-Ausztrália (férfi mérkőzés)
20.30 Magyarország-Grúzia (férfimérkőzés)

Július 17., vasárnap Hajós-uszoda, nyitott, 50-es medence:

10.00 Magyarország-Ausztrália (férfi mérkőzés)
11.30 Horvátország-Grúzia (férfi mérkőzés)

Utolsó frissítés: 2016. július 14. csütörtök, 16:38

Találatok: 723

Kerületi kerékpáros a Tour de Hongrie-n!

Hosszú évek kihagyását követően 2015. augusztus 4-én, Szombathelyen indult útjára a kilencvenedik születésnapján visszatérő Tour de Hongrie kerékpáros körverseny. Idén megint Szombathely volt a helyszíne a Tour de Hongrie kezdetének a prológnak.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, június 28-án kedden prológgal rajtolt, a nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve, a Szombathely–Fertőd–Keszthely–Siófok–Cegléd–Karcag–Kékestető–Gyöngyös–Budapest útvonalon összesen 740 kilométert tesz meg.
A Tour de Hongrie egy rangos nemzetközi országúti kerékpárverseny, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában Europe Tour 2.2-es kategóriával szerepel, a legjobbak a kontinentális rangsorban pontokat szerezhetnek rajta. A hivatalos összdíjazás ötmillió forint, ezen felül különdíjakat is lehet nyerni: az OTP Bank, a Tour de Hongrie kiemelt támogatója OTP Junior különdíjat ajánlott fel a 23 év alatti kategóriában induló versenyzők közül a három legeredményesebb magyar kerékpárosnak, összesen 600 ezer forint értékben.
A mezőny legfiatalabbja a Rákosligeti Zathureczky Márk a szegedi MugenRace Team Prolog csapat tagja.
Márk 2011 óta kerékpározik versenyszerűen, U23-es országúti válogatott, tavaly megnyerte a Cyclocross Országos Bajnokságot, a Supercross cyclocross versenysorozatot és a Magyarország Hegyi Országos Bajnokságot.
A prológon 58. lett Márk a 95 fős mezőnyben, az egy kilométeres távot 50 km/h sebességgel tette meg. Az első szakaszon amikor kastélytól kastélyig (az Esterházy-kastélytól, a keszthelyi Festetics-kastélyig) tekertek 45 km/h sebességgel teljesítette Márk a 131 km-es távot. Összetettben az 59. helyen áll. A második szakaszon 165 km-es távot kellett teljesítsenek a Balaton körül Keszthelytől Siófokig. Márk 3:54:51 h alatt teljesítette a távot, összetettben 4:23' a hátránya sárga trikóstól. 

A Tour de Hongrie a színvonalas sportesemény mellett küldetést is teljesít: a verseny idején hazánkra irányuló figyelmet kihasználva igyekszik bemutatni Magyarország legszebb tájait, kulturális és turisztikai értékeit, történelmi nevezetességeit. Mindezekre külön felhívja a figyelmet a Tour de Hongrie kiemelt támogatója, a FunIQ, amely interaktív térképeken, 13 nyelven mutatja be azokat a városokat, nevezetességeket, sportolási, szórakozási lehetőségeket, amelyeket a Tour de Hongrie útvonala érint (www.funiq.hu/tour-de-hongrie-2016).
A Tour de Hongrie küzdelmeire idén 17 csapat kapott meghívót. A magyar színeket képviseli a DKSI-Kontent, a Dr. Bátorfi-Agria KTK, az Epronex Special Bikes, a MugenRace Team Prolog és a Szuper Beton, valamint rajthoz áll Székelyföld profi csapata, a Tusnád Team is. Indul a címvédő luxemburgi Tom Thill csapata, a Differdange-Losch, soraiban az elmúlt évi viadal legeredményesebb magyar versenyzőjével, Lovassy Krisztiánnal. Ott lesz a rajtnál a holland West-Frisia, a német Embrace The World Cycling, a norvég FixIT.no, a cseh Forman-Cinelli, a szerb Start Vaxes-Partizan, az ukrán Kolss-BDC, az izraeli Cycling Academy Team, a szlovén Radenska Ljubljana és az olasz Delio Gallina Colosio.
Óriási előrelépést jelent a Tour de Hongrie életében, hogy 2016-ban élő televíziós közvetítés juttatja majd el a versenyt a szélesebb közönséghez. Magyarországon még sosem közvetítettek élőben országúti kerékpárversenyt, ez most a Dentsu Aegis Network és a DIGI Sport együttműködésével valósulhat meg.
A Tour de Hongrie eseményeiről, híreiről, eredményeiről a viadal honlapján (www.tdh.hu) és Facebook-oldalán (www.facebook.com/tourdehongrie) találhatnak naprakész információkat, a DIGI Sport élő közvetítései mellett a verseny során az M4 sportcsatorna minden este bővebb összefoglalót sugároz a nap eseményeiről.
A 2016-os Tour de Hongrie programja
Június 28. (kedd) Prológ, egyéni időfutam Szombathely 1 km
Június 29. (szerda) 1. szakasz Fertőd–Keszthely 133 km
Június 30. (csütörtök) 2. szakasz Keszthely–Siófok 164 km
Július 1. (péntek) 3. szakasz Cegléd–Karcag 185 km
Július 2. (szombat) 4. szakasz Karcag–Kékestető 144 km
Július 3. (vasárnap) 5. szakasz Gyöngyös–Budapest 113 km

Tavaly csaknem hatszázan mászták meg Magyarország legmagasabb pontját a viadal királyetapjának napján. Erre idén is lehetőség nyílik: július 2-án szombaton a Kékesre fel! keretében hobbi kerékpárosok százai hódíthatják meg a Kékestetőt, ahol a Tour de Hongrie legjobbjainak is szurkolhatnak.
Valamennyi rajt és célhelyszínen sportos és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket, érdemes kiemelni a végső befutó helyszínét: július 3-án a budai Várkert Bazár előtt, a Tour de Hongrie mezőnyének célbaérkezését megelőzően rendezik meg a Brompton magyarországi világbajnoki futamát, amely újabb különleges látványosságot ígér.

Utolsó frissítés: 2016. július 01. péntek, 11:24

Találatok: 640

Édua Infomédia Kft.

Top Desktop version