Rákoshegyi Hírlap

Szombaton üljön mindenki biciklire!

A Magyar Kerékpárosklub szombaton tartja az I Bike Budapest bringás felvonulást, melyet a biciklis közlekedés népszerűsítéséért és a további fejlesztések eléréséért rendeznek meg. Az eseményre több ezer embert várnak.

 

A felvonulás gyülekezője 15 órakor lesz a Közraktár utcában, majd a rakpartok, a Dózsa György út, a Hősök tere, Andrássy út, Kiskörút, Üllői út, Petőfi híd, Attila út, Alagút, Lánchíd és Margit-híd útvonalon haladva a Margitszigeten ér véget.

A tavaszi bringaünnep – ami a Holland Nagykövetség támogatásával a Cycling Festival Europe keretében valósul meg – családok és még nem rendszeresen kerékpározók számára is egy vidám hangulatú esemény lesz, mely lezárt utakon mutat egy új nézőpontot a városlakók számára. Az esemény üzenete, hogy egy napig üljön mindenki kerékpárra akkor is, ha hétköznap nem tesz így, és pár órára nézze meg milyen lehet az élhető, kerékpárbarát főváros!

A felvonulás érinti Budapest legszebb, de máskor az autóforgalom miatt kevésbé vonzó részeit, majd kb. 19 órakor bicikliemeléssel ér véget a margitszigeti Rózsakert alatti réten (//www.google.hu/maps/@47.5243197,19.0490945,365m/data=!3m1!1e3!4m2!9m1!1b1?hl=hu">térkép). A bringaemelés előtt és után a réten piknik, zene, a Budapest Bike Maffia és a Cyclonomia kitelepülése várható, 20 és 22 óra között filmvetítés lesz.

További fejlődés kell Budapestnek!

20 év alatt megtizenegyszereződött a belvárosban kerékpározók száma, a városközpont több részén 10% körüli arányt tesz ki a járművek közt a kerékpár. Minden évben többen jönnek rá, hogy a bicikli egy gyors, egyszerű, olcsó közlekedési mód. Míg 10 éve különlegességnek számított így közlekedni, ma már a legszélesebb rétegek bringáznak.

A Magyar Kerékpárosklub éppen ezért a korábbi évek fejlesztéseinek folytatását, és a fennmaradó hiányosságok pótlását sürgeti. A Kerékpárosklub Tarlós István téli bejelentései után mintegy 20 oldalas programot juttatott el Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesnek, melyben leírták, mire van szükség, hogy Budapest utolérje a városlakók tempóját.

A legfontosabb, hogy egységes, vonzó, logikus és kiszámítható úthálózaton lehessen biciklivel közlekedni. A klub az elavult kerékpárutak újratervezését, a hidak átjárhatóságának fejlesztését, a bel- és külvárosok összekapcsolását, általános forgalomcsillapítást, a közbringa-rendszer fejlesztését, szemléletformáló kampányok szervezését szeretné.

Egyre sürgetőbb a Nagykörút, az Üllői út és Bartók Béla út átalakítása, utóbbi kettőre már kész tervek vannak, írja a szervezet. A fejlesztések mellett szemléletformáló kampányokra is szükség van, a kerékpározás csak így válhat a közlekedési rendszer részévé.

A Tarlós Istvánnal tárgyalt a Kerékpárosklub

A múlt héten nyilvánosságra került, a főváros eredményeit veszélyeztető Tarlós-csomagról tárgyalt a főpolgármesterrel szerdán a Kerékpárosklub elnöke. Tarlós István és Kürti Gábor megállapodott, hogy a civil szervezet helyet kap a városházán működő, biciklis kérdésekkel foglalkozó munkacsoportban. A civilek azonban nem csak tárgyalóasztaloknál, hanem a szombati felvonuláson is felszólalnak majd kerékpározás fejlesztése mellett.

A Magyar Kerékpárosklub szerint egész Budapest érdeke az elmúlt évek fejlődésének folytatása, hiszen a biciklizés egy olcsó, de megtérülő beruházás, ami nem csak gyors és egyszerű közlekedési eszköz a használóinak, hanem a még nem kerékpározók számára is egészségesebb környezetet, jobb életminőséget biztosít.

Útlezárások lesznek

A várhatóan több ezres I Bike Budapest felvonulás gyülekezője 15 órakor lesz a Közraktár utcában, innen a résztvevők rendőri biztosítás, a BKK munkatársai és több száz önkéntes rendező kíséretében tekernek a Margitszigetre.

A várhatóan több ezres I Bike Budapest felvonulás gyülekezője 15 órakor lesz a Közraktár utcában, innen a résztvevők rendőri biztosítás, a BKK munkatársai és több száz önkéntes rendező kíséretében tekernek a Margitszigetre. A szervezők ügyelnek a tömegközlekedés, a gyalogosok és főbb közlekedési útvonalakon az autók átengedésére, de így is sok útlezárás, terelés és fennakadás várható.

A felvonulás útvonala: Közraktár utca–Pesti alsó rakpart–Dráva utca (csak a menetirány szerinti oldal)–Dózsa György út (csak a menetirány szerinti oldal)–Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út (csak a menetirány szerinti oldal)–Károly körút (csak a menetirány szerinti oldal)–Astoria–Múzeum körút (csak a menetirány szerinti oldal)–Üllői út (csak a menetirány szerinti oldal)–Ferenc körút (csak a menetirány szerinti oldal)–Petőfi híd (csak a menetirány szerinti oldal)–Műegyetem rakpart (csak a menetirány szerinti oldal)–Budai alsó rakpart–Döbrentei tér–Attila út–Alagút utca–Alagút–Clark Ádám tér–Széchenyi lánchíd–Széchenyi István tér–Alkotmány utca–Garibaldi utca–Nádor utca–Vértanúk tere–Báthory utca–Honvéd utca–Markó utca–Széchényi rakpart–Jászai Mari tér–Margit híd (csak a menetirány szerinti oldal)–Margitsziget, Központi út.

Időszakos fennakadásokra lehet számítani a 2-es (és 2-es villamospótló), 4/6-os villamosok, az 5-ös, 9-,es 15-ös, 115-ös, 20E, 26-os, 30-as, 105-ös, 153-as, 178-as, 212-es és 230-as buszok, a 75-ös, valamint 83-as trolibuszok közlekedésében.
Részletes információ a BKK honlapján: http://bit.ly/245wWak


Az útvonal térképen itt tekinthető meg: https://goo.gl/maps/umDXQkpppEm
Készítettünk egy magyarázó videót is az útvonalról: https://youtu.be/Jlf82V9v5ec
Minden további információ megtalálható itt:
http://ibikebudapest.hu/ és a facebook-on: https://www.facebook.com/events/486767278192055/


Rákosmente Fő teréről 13 órakor indulnak a bringások, részletek: https://www.facebook.com/events/799086693558358/

Ha szeretsz bringázni látogasd a

Kertvárosi Bringajárőr blog oldalt: http://kertvarosibringa.blogspot.hu/ 

facebook oldala:https://www.facebook.com/kertvarosi.bringa/

illetve a Magyar Kerékpárosklub Kelet-Pest csoport oldalát: https://www.facebook.com/groups/508434522514194/?fref=ts

Egy kis izelítő a tavalyi tekerésről a Rákosmente TV részéről.

Utolsó frissítés: 2016. április 22. péntek, 06:53

Találatok: 32

Ovis sakkbajnokok!

Óvodások nemhivatalos országos sakkbajnokságát rendezték február első hétvégéjén a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. A versenyre az ország számos pontjáról érkeztek kis sakkozó "palánták" (Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Cegléd, Debrecen, Dunakeszi, Dunaújváros, Eger, Érd, Erdőkertes, Győrújbarát, Hódmezővásárhely, Kalocsa, Miskolc, Nyíregyháza, Pécel, Solymár, Szeged, Tapolca, Tata, Tata-Agostyán, Tokodaltáró és Törökbálint).
A verseny rendezője a Sakkmatyi Képességfejlesztő és Tehetségkutató Sakkiskola, és a Barcza Gedeon SC egyesület volt.
Ötven ovis lány és fiú küzdött a 64 mezőn az országos bajnoki ovis címért.
A hat fordulós, svájci rendszerű, 2x13 perc gondolkodási idejű versenyt a Sárkány DSE ifjú ovis sakkozója Giang Tran Nam nyerte meg veretlenül! A lányok mezőnyében is a Sárkány DSE versenyzője lett az első Tóth Tímea (Aprófalva Óvoda). Ő is veretlenül lett bajnok, viszont a kis létszám miatt ő hét fordulón keresztül nem talált legyőzőre.
Gratulálunk!

Utolsó frissítés: 2016. február 09. kedd, 22:00

Találatok: 141

V. Mikulás kupa

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Kék Delfin egyesület Mikulás kupája nevű úszóversenyre a Ferihegyi út 115. Tanuszodában.
Először a kezdők úsztak, ők még deszkával háton ússzák végig a tanmedencét, miközben az oktatók kísérik/bíztatják, támogatják a vízben. A gyerekek sokszor itt a verseny hevében ússzák végig először segítség nélkül a medencét.
A kezdők után, a középhaladók mutatják meg mennyit fejlődtek, gyors és hátúszásban. Ők már természetesen egyedül teljesítik a távot, miközben az oktatók és a család a medencepartról szurkol nekik.
Bár az elnevezés verseny és a gyerekek úgy is teljesítik a távot, mint egy igazi versenyen, ez inkább a tanultak bemutatásáról és a gyerekek ösztönzéséről szól. Sokszor nagy lökést ad további fejlődésükhöz a versenyen való részvétel, hisz a Télapó a távot teljesítő gyermek nyakába érmet akaszt, amit a visszajelzések alapján a gyerekek nagy büszkeséggel mutatnak meg a közösségekben ahova járnak. Sokszor kis társaik pont ettől kapnak kedvet az úszástanuláshoz.
Délután a haladók úsznak, de ők már a kerületi uszodában. Gyors, hát, mellúszásban és a Kékdelfin SE 17 versenyzői pillangóúszásban is megmérkőztek egymással. Természetesen a télapó itt is éremmel jutalmazta a gyerekek teljesítményét.
Mind a tanuszodában, mind a nagy uszodában versenyző gyerekek névre szóló emléklapot is hazavihettek, melyet név szerint kiszólítva egyesével vehettek át. A 150 gyerek felkészítését, természetesen edzőiknek is köszönhetjük: Csapó Éva, Pálházi Edit, Vári István, Veress Ildikó és Veress Bence.
A mély vizes verseny kedvelt fénypontja, a családi váltó ahol a gyerekek a szülővel vagy nagyobb testvérrel váltva teljesítik a 2*25 méteres távot, szabadon választott úszásnemben.
A Dechatlon cégtől, a leigazolt versenyzők, sportruházatot (úszónadrág/úszódressz, melegítő, póló, úszószemüveg úszósapka) kaptak, az eseményt támogatták még Horváth Tamás alpolgármester, Guruló Travel Kft, Rákosmente Kft és Varga Ibolya.

 

  

Utolsó frissítés: 2015. december 19. szombat, 00:10

Találatok: 377

Rákoskeresztúr futói a Gyermekrohamkocsiért!

A súlyos életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek ellátása különleges, magas szintű szakmai és technikai felkészültséget igényel. A Gyermekrohamkocsi, a miskolci és debreceni gyermek-mentőorvosi kocsikkal együttesen 17 év alatt több mint 38.000 alkalommal segített a bajba jutott gyermekeken. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat állami támogatásban nem részesül, adó 1 %-os felajánlásokból, vállalati- és magánadományokból finanszírozza, látja el feladatát.
Ezért is különösen fontos, hogy a tavalyi évben a Budapest Sportiroda (BSI) jóvoltából 3 nagy futóversenyen vehetett részt és hívhatta fel a lakosság figyelmét speciális tevékenységére a Gyermekrohamkocsi csapata. A hazai sürgősségi gyermekmentés ügyéért több mint 140 Gyermekrohamkocsi Futónagykövet versenyzett. Pál Zoltán, Hrutka János, Lévay Viktória, Miklósa Erika, Várkonyi Attila, Balogh-Esperes Ákos és a 17. kerületből többen is képviseltették magukat a Gyermekrohamkocsi csapatában: Sélley Gábor, Goschler Áron és a Nyári család.

A Gyermekrohamkocsi Futónagyköveteinek adománygyűjtő kampánya jóvoltából 2015-ben 5.877.900 forint érkezett a speciális orvosi eszközök vásárlására és a Gyermekmentési és Oktatási Centrum létrehozására.

"A gyermekek helyszíni sürgősségi ellátásán túl kiemelt célkitűzésünk az oktatás. Az utóbbi években a szakorvosképzés mellett az alapellátásban dolgozók (házi gyermekorvosok, védőnők, szakasszisztensek) gyakorlati képzésére is nagy hangsúlyt fektettünk. Sőt egyre gyakrabban végezzük laikusok (szülők, óvónők, pedagógusok) képzését is. Ezért is különösen fontos számunkra, hogy a futóversenyeken megjelenhetünk a Gyermekrohamkocsival és újraélesztést oktathatunk a versenyek ideje alatt.” - mondta Dr. Goschler Ádám a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója.
Az idei évben a Vivicittán indulnak legközelebb a Gyermekrohamkocsi Futónagykövetei. A Gyermekmentési és Oktatási Centrum létrehozásához kérik továbbra is a segítséget és várják további futónagykövetek jelentkezését az életmentő csapatukba!
További információ: futas.gyermekrohamkocsi.hu

Utolsó frissítés: 2016. február 02. kedd, 15:09

Találatok: 297

Tekézőink nemzetközi sikere!

Fennállásának eddigi legnagyobb sikerét érte el a Rákoshegyi VSE női tekecsapata a szerbiai Topolyán megrendezett Csapat Világkupán. A versenyt 2015. szeptember 28 – október 3. között bonyolították le a 6 sávos topolyai Funk Arénában. A Csapat Világkupa a legrangosabb klubverseny, ahol a különböző országok bajnokcsapatai vesznek részt. A kilenc csapatos női mezőnyban a Rákoshegyi VSE tekésein kívül, részt vett a nénet Victoria1947 Bambergből, a horvát KK Mlaka Rijekából, a szlovén KK Celje, az osztrák BBSV Bécsből, a szerb LL Pionir Szabadkáról, a román CS Elektro Romgaz Marosvásárhelyről, a bosnyák KK Kozara Gradiska és a francia L'Espereance Saint-Maurice-ból.
A hétfői akkreditációval, majd folytatólagosan a kedd délelőtti technikai értekezlettel, végül az esti megnyitóval kezdetét vette a XXVII. teke Csapat Világkupa.
A két napos selejtezőben minden résztvevő egyesület hat játékosa gurított, és az általuk elért összfa alapján alakult ki a selejtező végeredménye, ahonnan a legjobb négy csapat került be az elődöntőbe. A rákoshegyiek közül elsőként Rózsa-Drajkó Gabriella gurított, és 535 fát ért el. Másodikként Harcos Ágnes következett, ő 541 fát ütött, akárcsak a selejtező első napján befejezőként pályára lépő Fegyveres Petra. Másnap a csapat negyedik embereként Sajermann Nóra következett, aki 559 fát teljesített. Ötödikként a kiváló formában lévő Méhész Anita következett, akinek 605 fás eredménye nagyot javított a csapat tabellán elfoglalt helyezésén. A befejezés Sáfrány Anitára hárult. Ekkor 5 fával vezetett a XVII. kerületiek előtt a 4. helyen álló osztrák BBSV Wien, és 10 fával volt a mieink mögött a hazai pályán játszó szerb KK Pionir Subotica. A selejtező első három helyezettje ekkor behozhatatlan távolságra volt. Anita kiválóan játszott, így a szerbek 60 gurítás után nagyon elmaradtak, viszont az osztrák színekben versenyző cseh lány kitartóan küzdött. Végül a végletekig kiélezett párharc utolsó gurításaiban dőlt csupán el, hogy a Rákoshegy a 4. helyen – 1 fával megelőzve az osztrákokat – kvalifikálta magát a pénteki elődöntőbe.
Az elődöntőben a sokszoros Világkupa (VK) és Bajnokok Ligája győztes, német bajnok SKC 1947 Victoria Bamberg csapata várt a lányokra. A magyarok szó szerint csodát tettek, hiszen esélyt sem adva az ellenfélnek, végig vezetve 5:3 arányban legyőzték a Bamberget, így készülhettek a szombati döntőre. A rákoshegyiek ezúttal felszabadultan játszottak, öröm volt nézni őket.
A döntőben a szlovén KK Celjével csapott össze a Rákoshegy. A Celje csapatáról mindent elmond, hogy az elmúlt 10 évben mindig bejutottak a döntőbe, és abból hétszer győztesen hagyták el a pályát. Hemzsegnek a csapatukban a világbajnok, egyéni és csapat VK győztes, BL győztes játékosok, de mivel a Rákoshegy csapatát is világbajnokok és válogatott játékosok alkotják, kiélezett küzdelemre lehetett számítani, és nem is kellett csalódniuk a nézőknek. Itt kell kiemelni, hogy a magyar csapatnak szurkolók az egész verseny alatt kiváló légkört teremtettek, részben ennek is köszönhető a szép siker. A döntőben a rákoshegyiek az első sor után 2:1-re vezettek, és ugyan sokáig győzelemre és döntetlenre állt a mérkőzés, végül a szlovénok a hajrában a saját javukra billentették a mérleg nyelvét, így a magyaroknál játéklehetőséget kapott a két ifjúsági válogatott: Fekete Ágnes és Tóbiás Anett is. A meccs végeredménye 6:2 lett a szlovénoknak.

A Rákoshegyi VSE női csapata ezüstérmet nyert a Világkupán, és ezzel magasra tette saját magának a mércét, ugyanis a jövőben is szeretnének hasonlóan vagy akár még ennél is jobban szerepelni a hazai bajnokságban és a nemzetközi kupákon, és a jövőbeni tervek közt szerepel a Bajnokok Ligájában való indulás is.
A Világkupa ezüstérmet szerzett csapat tagjai a képen:

Álló sor: Kis Horváth István (elnök), Méhész Anita, Harcos Ágnes (csapatkapitány), Sáfrány Anita, Fegyveres Petra, Botházy Ferenc (edző)
Guggoló sor: Rózsa-Drajkó Gabriella, Tóbiás Anett, Fekete Ágnes, Sajermann Nóra

 

Még több képet a csapatról a következő linken tekinthetnek meg.

Szívből gratulálunk az egyesületnek és további fényes sikereket kívánunk! 

Utolsó frissítés: 2015. október 05. hétfő, 18:14

Találatok: 237

Édua Infomédia Kft.

Top Desktop version