Rákoshegyi Hírlap

Kerületi "vasemberek"!

Ironman napok voltak a hétvégén a Kopaszi gát környékén, kerületi vasemberek sikeres részvételével is.
A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló, fiatal sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. Különböző távokon rendeznek versenyeket (ezek a magyarországi hivatalos távok): sprinttáv 0,75 km úszás 20 km kerékpározás és 4 km futás; olimpiai táv (rövid táv) 1,5 km úszás 40 km kerékpározás és 10 km futás, féltáv (középtáv) 2,5 km úszás 80 km kerékpározás és 20 km futás és van az ironman (hosszú táv) 3,8 km úszás 180 km kerékpározás és 42,185 km futás.
A World Triathlon Corporation (WTC) rendezi az Ironman 70.3 féltávú ironman versenyeket ami 1,9 km úszásból, 90 km kerékpározásból és félmaratoni futásból álló verseny, a három számban összesen 70.3 mérföldet tesznek meg a versenyzők. Az 5i50 Budapest a hivatalos olimpiai távon zajló triatlonverseny, azaz 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból áll.

Tavaly rendezték Kropkó Péter (többszörös ironman bajnok) és csapata Budapesten az első Ironman 70.3 versenyt. Idén már négy napos rendezvény lett, a két trialon versenyt követő utolsó nap családi fesztivál keretében gyerek futó versenyre, Iron Girl futóversenyre és túlsúlyos apukák futóversenyére került sor.
 Az 5i50 Budapest versenyen kerületünkből indult az FTC úszója Harangozó Kitti, és a Fussunk Együtt Rákosmente két tagja is: Pintér Kathrin és Plézer Mátyás.

Több mint félezren indultak ezen a távon, Harangozó Kitti és Pintér Kathrin először teljesítették az olimpiai ironman távot, Plézer Mátyásnak ez volt a nyolcadik triatlon versenye. Kitti 2h 58' 32", Kathrin 3h 15' 48" és Mátyás 2h 39' 17" alatt teljesítették az olimpaiia triatlon távot. A versenyt Tarnai László 1h 59'46"-es és Nagy Ivett nyerte 2h 18' 54"-es idővel.


Az Ironman 70.3 versenyre szombaton került sor, itt is volt kerületi induló, ráadásul Harangozó Kitti szinte duplázott mivel a Suhanj Alapítvány révén az úszó számban kísérte-vezette a látás sérült Ocelka Róbertet (ő is teljesítette előző nap az 5i50 Budapest versenyt, majd másnap az Ironman 70.3-at három segítővel). Derzbach Tamás és Izsó Lajos már rutinos triatlonosként indultak és 5h 18' 08"-es és 5h 18' 59"-es idővel értek célba. Izsó Lajosnak a fia Izsó Péter is indult a versenyen és 6h 42' 03" alatt teljesítette a távot.

 

Gratulálunk a "vasemberek" páratlan teljesítményéhez! Még egyszer az Ironman 70.3 versenyen 1,9 km-t úsznak először, ez az Újlak utcai uszodában 76 medence hossz, utána kerékpároztak annyit mint a Budapest-Kecskemét távolság végül futottak egy félmaratont mint a Rákoshegy-M3-as távolság az M0-on! 

    

Utolsó frissítés: 2015. augusztus 24. hétfő, 08:04

Találatok: 128

Rákosmenti Ultrák!

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett Ultrabalaton számos rákosmenti futót is vonzott.
Az Ultrabalaton egy ultratávú (maratonnál hosszabb) futóverseny, melynek során a cél a Balaton megállás nélküli megkerülése. Idén május 30-31-én került megrendezésre, a rajt és a cél egyaránt Balatonaligán volt. A táv hossza 220,9 km idén egyéniben a holland Jan-Albert Lantink (18:37:06) és a magyar Maráz Zsuzsanna (21:45:59) bizonyultak a leggyorsabbnak. A 2015-ös Ultrabalaton különlegessége volt, hogy az útvonal a Varga Pincészet borospincéjén vezetett át, a versenyzők lefutottak a pincébe, keresztül az acéltartályok és a fahordók között, majd futottak tovább Keszthely irányába.

Kerületünkből is sokan indultak ezen az ultra megméretésen: volt egyéni futó pl. a rákoshegyi Káldi Péter és voltak többen akik csapatban (váltóban) futották körbe a Balatont, sőt voltak akik babájukkal babakocsit tolva futották körbe a magyar tengert! Csak gratulálni tudunk minden indulónak és külön a kerületi futóknak és segítőiknek. A Fussunk Együtt Rákosmente csapatból sokan indultak ezen az extrém versenyen, a teljesség igénye nélkül közlünk néhány élmény beszámolót:

Kerületi futónagykövetünk, Gulyás Erika négyfős váltóban indult. A FER4 (Fussunk Együtt Rákosmentén) elnevezésű csapat négy hobbifutó anyukából (Fabini Piroska, Gulyás Erika, Pintér Kathrin és a negyedik alkalommal rajthoz álló Sohajda Szilvia) és autós/kerékpáros kísérőjükből (Pintér István) szerveződött.

 A januári nevezést követően indult a tervezés: a váltópontok ismeretében osztották fel egymás között a szakaszokat, így hozzávetőlegesen minden csapattagnak 55 km jutott. Meg kellett szervezni a logisztikát is, hogy rendelkezésre álljon minden szükséges felszerelés és mindenki időben odaérjen a következő pontra. A felkészülés során a futók gyakorolták a 24 órán belüli többszöri indulást és az éjszakai futást egyaránt.
Az Ultrabalaton Club Aligában található bázisa már péntek délután megnyitotta kapuit, a másnap tókörre induló futókat és kerékpározókat tésztapartival és expóval várták. Hajnali 6-kor rajtoltak az egyéni futók, őket követték a 2-3 fős csapatok, majd 7 órától szakaszosan útjukra engedték a 4-10 fős váltókat is.
A FER4 első futója negyed 8 körül hagyta el Aligát, hogy észak felől megkerülje a Balatont. A szombati időjárás nem volt kegyes: tűző napsütés és meleg nehezítette az egyébként is szintes pályán való haladást. Számos váltó- és frissítőpont várta a versenyzőket, de a legjobb a személyre szabott frissítés volt: a csapattagok előre megbeszélték, hogy hol milyen segítségre számítanak majd társaiktól a futásuk alatt. A sötét beálltával a szervezők tanácsát megfogadva biciklivel kísérték az aktuális futót, a többiek közben az autóban pihentek. Az esti viharos szelet hajnali eső követte, majd Aligára visszaérve újból kisütött a nap.

„Volt egy álmunk, ami vasárnap reggel valóra vált: négyen körbefutottuk a Balatont. Lassan, de biztosan haladtunk váltópontról váltópontra, a biztonságos célba érést tartottuk szem előtt. A verseny során több magasságot és mélypontot is megéltünk: egyik csapattársunknak többször le kellett ülnie a fűbe pihenni, míg egy másiknak sérülés nehezítette a haladását, de mindez elhalványult, amikor egymás kezét fogva átfutottunk a célkapu alatt.” – mondta Gulyás Erika.
„A FER4 csapat csillagos ötösre vizsgázott kitartásból és összetartásból, egy zokszó nem hangzott el annak ellenére, hogy keveset vagy egyáltalán nem aludtak a lányok. Csapatunk az út során több rákosmenti futóval találkozott. A váltópontokon megosztottuk élményeinket és tapasztalatainkat, sőt még élelemmel is segítettük egymást. Jó érzés volt látni ezt a fajta csapatszellemet és összetartást.” – tette hozzá autós és kerékpáros kísérőjük, Pintér István.
Szintén csapatban teljesítette ezt az ultra távot kerületünk polgármestere Riz Levenete. Ez már a negyedik tókerülő futása polgármesterünknek. Csapatának a Tószunnyadó Reményhalnak a célja a 20 órán belül történő célbaérkezés volt, de mivel a tavalyi távot megnövelték így sajnos nem sikerült ez az időt teljesíteni, igaz csak 10 perc hiányzott a tervhez, tehtá az eredti távon bizots meg lett volna a húsz óra alatti idő.
Nyári Fruzsina (Helikopter lakóparki lakos) alapított Fuss Babakocsival Egyesület tíz fős csapattal indult az Ultrabalatonon. Fantasztilus teljesítmény az övéké, 22 óra alatt teljesítették az ultra távot és mindezt úgy teljesítették, hogy közben tolták a babakocsiban ülő gyermeküket, természetesen éjszaka "Sózsák baba" volt a babakocsiban! :) Néhány adat, a csapatról: 9 anyuka, 1 apuka, 9 tündéri baba és egy játék baba. A Csapat tagjai: Horváth Réka és Kristóf, Nagy Olga és Dávid, Czintner Dóriék, Erdélyi Judit és Zita, Songoro Team :Rehák Piro és gyermekei :Hugó és Tádé, Szörfi Dia és Fruzsika, Stipkovits-Ábrány Niki és Szonja, Sándorfi Lívia, Bartucz-Baranyai Évi és Bobó, Nyári Zsolt és Olivér. Kerékpáros kísérők voltak: Bíró Laura és Kürtösi István-Pilu, autóval pedig az egyesület vezetője Nyári Fruzsina kísérte a csapatot, aki a második gyermekét várja. A gyerek nem kifogás! Fuss babakocsival!
Természetesen gratulálunk az összes kerületi ultrának! ( néhány kerületi ultra futó akik vegyes csapatokban futottak: Szarvadi Éva, Végvári Betti, Kántor Gerzson Géza, Séllyei Gábor, Vági Péter)

Utolsó frissítés: 2015. augusztus 11. kedd, 17:46

Találatok: 169

NOWATHLON!!!

A Magyar Szabadidősport Szövetség és a MAKKA Szabadidősport Egyesület szervezésében egy új, országosan meghirdetett tájékozódási játék látogat el kerületünkbe, a Merzse-mocsárhoz. A szervezők családok, baráti társaságok jelentkezését várják egy kiváló programra, melyen együtt gondolkodás és közös feladatmegoldás révén jut előre a csapat. A rendezvény időpontja 2015. május 10. vasárnap, 9-14 óráig.
A rendezvény helyszíne a Merzse-mocsár, mely már önmagában érdemes a látogatásra. Mint ismert, a több éve vízhiánnyal küzdő terület most regenerálódni látszik, s talán pont a napokban a ritka, itt költő vizimadarak újra fészket raknak Pest utolsó vizes élőhelyén.
Tavaly a MAKKA Szabadidősport Egyesület több csapata is elindult az akkor a Normafánál rendezett megmérettetésen, s örömmel és sikeresen vették az akadályokat. Most kedvet kaptak az egyesület tagjai, hogy ők rendezzék meg a NOWATHLON tájékozódási játékot, itthon, Rákosmentén. A szervezők izgatottan készülnek és örömmel várnak minden érdeklődőt Rákosmentéről és távolabbról is, akik szeretnének pár, szellemi kihívásoktól sem mentes, élményteli mozgásos órát eltölteni a természetben, itt a Merzsén.
A játékon kortól függetlenül mindenki részt vehet. A táv kb. 7 km. A résztvevők 2-5 fős csapatokban indulhatnak, egyetlen feltétel, hogy a csapatból legalább egy valakinek nordic walking bottal kell teljesítenie a távot. A részvétel díjtalan. A szükséges botokat a szervezők letét ellenében biztosítják a résztvevőknek. A csapatok a Vasútállomás épületétől indulnak 9 órától.

A program leírása:
1. Helyszín: Budapest, XVII, kerület, Merzse-mocsár Start: Rákoskerti vasútállomás, állomásépülettől (XVII. kerület, Kísérő u.) Megközelítés: - vonattal a Keleti pályaudvarról vagy - 97E autóbusszal az Örs vezér térről (Leszállás a Rákoskerti sugárút megállónál) - személyautóval (ingyenes parkolási lehetőség a vasútállomás parkolójában)
2. Időpont: 2015. május 10. (vasárnap) 9.00-14.00 óráig, startolni 9.00-11.00 óra között lehetséges
3. Rendező: MAKKA – Madárdomb, Akadémia-Újtelepi Turisztikai és Szabadidősport Egyesület képviseli Kovács Kriszta, Telefon: 06/30 555 1344
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; www.makka.sport.hu
4. Résztvevők: A kiírás tartalmát és feltételeit elfogadó csapatok, kortól, nemzetiségtől függetlenül. Csapatot minimum 2 fő, maximum 5 fő alkothat, feltétel, hogy csapatonként minimum 1 főnek nordic walking bot használatával kell teljesíteni a túrát.
5. Program:
Előnevezés: május 01-ig e-mailen vagy az egyesület honlapján: http://www.makka.sport.hu/nowathlon/
Nevezés a helyszínen:
9.00-11.00 Nevezés folyamatosan
9.00-14.00 NOWATHLON- tájékozódási játék, rajt folyamatosan
14.00- NOWATHLON zárása
6. Lebonyolítás:
NOWATHLON: A kijelölt útvonalon az egyéni és csapatban indulóknak a térképen jelzett pontokat érintve együtt kell teljesítenie a tájékozódási NOWATHLON-t. Összesen 10 pontot kell érinteni, ezek közül 5 állomáson feladatokat is kell teljesíteni, melyekre pecsétet kapnak.
7. Nevezés:
A Rákoskerti vasútállomás parkolójában (XVII. kerület, Kísérő u.) a versenyirodában nevezés és pecsétfüzet kiváltása.  Nevezési díj: nincs
8. Díjazás: Az első 150 célbaérkező, aki teljesítette a NOWATHLON tájékozódási játékot, szóróajándékot kap.
9. Költségek: A rendezvény szervezői vállalják a rendezés, valamint a díjazás költségeit. A részvétel költségeit a résztvevők fedezik.
10. Egyebek: A versenyben mindenki saját felelősségére vesz részt! Vitás esetekben a szervezőbizottság dönt. A programváltoztatás jogát a Szervezőbizottság fenntartja. A sportjáték teljesítéséhez korlátozott számban, letét ellenében tudunk nordic walking botot biztosítani.

Utolsó frissítés: 2015. április 27. hétfő, 17:51

Találatok: 144

Háromszoros bajnok tekecsapatunk!

Három a magyar igazság. Ezzel a régi magyar mondással vágott neki a Rákoshegyi VSE I. csapata a 2014/2015-ös bajnokságnak, miszerint szerették volna zsinórban harmadszor is megnyerni a tekézők Női Szuperligáját.
Nehéz év áll a lányok mögött, de egy fordulóval a bajnokság vége előtt a rivális ZTE-ZÁÉV TK otthonában megszerzett győzelemmel bebiztosították a lányok, hogy a bajnoki serleg idén is a XVII. kerületbe kerüljön. Ezáltal az utolsó fordulóra már nem maradt kérdőjel, de mivel profi gondolkodású lányok alkotják a rákoshegyi csapatot, így mi sem természetesebb, mint hogy otthon is csak a győzelem volt elfogadható.

Gyakorlatilag már az első sorban eldőlt a mérkőzés, így lehetőség nyílt rá, hogy a hazaiak bátran cserélhessenek, lehetőséget adva arra, hogy valamennyi felnőtt játékos pályára léphessen, még az anyai örömök után - egyelőre csak 3 gurítás erejéig - visszatérő Rózsa-Drajkó Gabriella is. A mérkőzés után került sor közvetlenül a hivatalos díjátadásra, ahol Szarvas Balázs a Magyar Tekeszövetség Versenybizottságának elnöke adta át az érmeket és a kupákat a második helyezett zalaiaknak, és a bajnok Rákoshegyi VSE tagjainak. Megérdemelten zúgott hát a tekecsarnokban a vastaps és a „Bajnokcsapat, bajnokcsapat!” rigmus.
A bajnokcsapat névsora: Farkas Sándorné, Fegyveres Petra, Harcos Ágnes (csapatkapitány), Kaszás Krisztina, Méhész Anita, Rózsa-Drajkó Gabriella, Sajermann Nóra, Sáfrány Anita, Tímár Edina, Kaszás Zoltán (edző), Botházy Ferenc (edző), Kis Horváth István (elnök).

Utolsó frissítés: 2015. máj. 03. vasárnap, 18:14

Találatok: 174

Hollandia nagykövete nyitja meg az I Bike Budapest biciklis felvonulást

A Holland Királyság magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema nyitja meg az április 25-i I Bike Budapest biciklis felvonulást. A nagykövet kerékpárosoknak írt üdvözlőlevelében Budapestet „a régió bringás fővárosának” nevezte és üdvözölte, hogy Budapest vidám, élettel teli nagyvárossá válik. A felvonulásra már most többen jelentkeztek, mint valaha, a szervezők rekordnagyságú részvételre számítanak.

Április 25-én, szombat délután a Bakáts térről indul, majd a Hősök tere, az Erzsébet- és a Lánchíd érintésével a Margitszigeten ér véget az I Bike Budapest biciklis felvonulás. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett esemény célja, hogy Budapest végleg biciklis várossá váljon. Az utóbbi húsz évben tizenegyszeresére nőtt a kerékpárral közlekedők száma Budapesten, arányuk a belváros egyes részein a 10%-ot is meghaladja. A Kerékpárosklub úgy látja, hogy ennek ellenére még mindig sok teendő van hátra, hogy élhető fővárosunk legyen. Az I Bike Budapest felvonulás megrendezését a bringázás ügyét régóta segítő Holland Nagykövetség támogatja. Gajus Scheltema nagykövet az alább olvasható levéllel és egy videó üzenettel fejezte ki a biciklis fejlődés iránti elkötelezettségét:

A holland nagykövet üdvözli az I Bike Budapest felvonulást


Gajus Scheltema, a Holland Királyság magyarországi nagykövete szerint Budapest immár a régió bringás fővárosa, egy vidám, élettel teli nagyváros, ahol a kerékpáros kultúra töretlenül fejlődik. A kerékpár a közlekedés olcsó, egészséges és környezetbarát formája, népszerűsítésében pedig kiemelt szerepe van a Magyar Kerékpárosklubnak, mely számtalan kampányt szervez és szervezett, köztük az elmúlt évek talán legnépszerűbb programját, Bringázz a Munkába! címmel. A Kerékpárosklub évek óta élvezi a holland nagykövetség támogatását, az I Bike Budapest is közös erőfeszítéseik egyike. Az április 25-i felvonulást a holland nagykövet nyitja meg.

A nagykövet videója: https://youtu.be/mrtoF-ZtA5I

 

Rekordméretű részvétel várható


Április közepéig nagyjából 10000 ember jelezte részvételét az I Bike Budapest facebook oldalán, ami rekordnak számít az eddigi biciklis felvonulások történetében. A 2013-as utolsó Critical Mass felvonulásra csupán 8600-an mondták, hogy ott lesznek, végül így is több tízezren vettek akkor részt.
Az eddig nem látott mértékű érdeklődés miatt a szervezők útvonal változtatást kezdeményeztek a Rendőrségnél és rekordnagyságú rendezői csapattal, több mint 400 önkéntessel biztosítják a tömegközlekedés, a gyalogos forgalom és forgalmasabb kereszteződésekben az autók keresztülhaladását.


A gyülekező szombaton 15:30-kor lesz a Bakáts téren, a felvonulás nagyjából 18:30-kor bringaemeléssel zárul a margitszigeti Nagyréten.
Az útvonal a következő: Bakáts tér – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Dráva utca – Dózsa György út – Hősök tere – Damjanich utca – Rottenbiller utca – Rákóczi út – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – Akadémia utca - Garibaldi utca - Báthori utca - Honvéd utca - Markó utca - Széchényi rakpart – Margit híd – Margitsziget Nagyrét

Térkép: http://bit.ly/1bchRxg

A felvonulás lezárt útvonalon, rendőrségi biztosítás mellett halad.

A felvonulásról minden fontos infó megtalálható az ibikebudapest.hu oldalon.

 

mk logo

Utolsó frissítés: 2015. április 21. kedd, 19:16

Találatok: 139

Édua Infomédia Kft.

Top Desktop version