Rákoshegyi Hírlap

Három éves a F.E.R.

Már harmadik éve szervezik Rákosmente Futónagykövetei: Gulyás Erika és Németh Zoltán a kerületi futók csoportos edzéseit és versenyeit Rákosmentén. Mostanra az egyik közösségi oldalon már több mint 100 tagjuk van és ebből kb. 40-50 fő aktív.
A legkeményebbek, egész télen jártak a Merzsé-re futni, hóban-sárban, reggel és este! Aztán az időjárás javulásával egyre többen futottak újból. Kezdődött a Becsületbeli futással, majd új útvonalakat találtak Pécel irányában, illetve éjszakai futásokkal színesítették a programokat, hogy ne legyenek annyira unalmasak az edzések. Egy új kezdeményezés kapcsán segítették a kerületi FestőFutás szervezőit is. A csapat tagjai részt vettek az év során sok-sok futó rendezvényen pl: Coca Cola Női Futás, 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Futapest terepfutó versenyein, a 21. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón és 29. SPAR Budapest MaratonŽ Fesztiválon nem csak egyéni indulók voltak, hanem csapatban is futottak kerületi amatőr futók. Megrendezték első saját versenyüket is: I. Merzse Terep Maratont, amely igazi közösségi örömfutás volt, szuper frissítő pontokkal, vonalkódos rajtszámmal befutó érmekkel és jó hangulattal.
A két futónagykövet többször volt a Rákosmente TV Fittness műsorában illetve kerületi futó rendezvényeken is megszólaltatták őket. A BSI (Budapest SportIroda) felkérte a Fussunk Együtt Rákosmentén (F.E.R.) csapatot a futónagykövetek révén, hogy az M1 "SPURI SZABADIDŐSPORT MAGAZIN" c. műsora számára mutassák be, az edző pályájukat. Egy hangulatos filmbeszámoló készült augusztusban a csapatról.
Természetes, hogy a két kerületi futó rendezvényen is részt vettek a F.E.R. futói, így a 3. Rákosmente Kupa Negyedmaratonon és a Hajrá Rákosmente III. futóversenyen.

A BBU Szervezőiroda Győr-Budapest versenyén a teljes távot (142 km-t) egyikőjük egyéniben és ketten csapatban is teljesítették a FER futói. A zárónapi félmaraton versenyen további 10 futó vett részt, férfiak között 2. helyezést ért el az egyik csapattag.

Az eddig eltelt idő megmutatta, hogy az embereknek szükségük van az együtt sportolásra, az együtt töltött időre. Nemcsak egy futócsapat jött létre, hanem az eltérő korosztályok ellenére egy baráti közösség is.

Utolsó frissítés: 2014. december 13. szombat, 15:48

Találatok: 71

SIKEREK AZ ORSZÁGOS TEKE UTÁNPÓTLÁS VERSENYEKEN

A serdülő és ifjúsági tekés lányok Országos Egyéni, Sprint és Összetett egyéni döntőjének idén december 6-7. között Oroszlány adott otthont, míg a serdülő fiúk versenyét Tatabányán rendezték. 
A Rákoshegyi VSE fiataljai a továbbjutásos rendszerű selejtezőkben kitettek magukért, így három serdülő lány és négy ifjúsági leányversenyző mellett, egy serdülő fiú is képviselte a kerületi tekéseket.
A népes mezőnyben a fiúknál Diviki Szabolcs egyéniben 20., összetett egyéniben 18. helyen végzett, a sprint versenyszámban pedig nem sikerült az első körből továbbjutnia. 
A serdülő lányok közt Tóbiás Anett lett éremhalmozó, hisz az első napi egyéni ezüst után, másnap megnyerte a sprintversenyt, így aztán összetett egyéniben is második helyezett lett. Bálintfy Cintia egyéniben 7., Paulinszki Klaudia 12. helyezést ért el, míg összetettben Cintia a 8., Klaudia pedig a 13. lett, sprintben pedig a legjobb 4 közé kerülésért maradtak alul ellenfelükkel szemben. 
Ifjúsági lányoknál egyéniben Urbán Brigitta a 7., Fekete Ágnes a 8., Bálintfy Melinda a 15. és Parti Evelin a 16. helyen végeztek. Ebben a korcsoportban is vasárnapra maradt az aranytermés, hiszen Fekete Ágnes révén az ifi lányoknál is a Rákoshegyi VSE versenyzője állhatott a dobogó legmagasabb fokára, míg Urbán Brigittának nem sikerült a legjobb négybe közzé jutnia. Összetettben Fekete Ágnes 5. helyen, Urbán Brigitta 7. helyen, Bálintfy Melinda 15. helyen és Parti Evelin a 16. helyen végzett.
Összességében elmondható, hogy fiatal versenyzőink ezúttal is kitettek magukért, hiszen amellett, hogy az egyik legnépesebb küldöttség volt a rákoshegyi, a csapat összesen 2 arany, 1 ezüst és 1 bronzérmet szereztek. Gratulálunk az érmekhez és az elért eredményekhez!

Utolsó frissítés: 2014. december 13. szombat, 11:39

Találatok: 31

XI. Babos László sakk emlékverseny

Idén - az októberi önkormányzati választások miatt - novemberi versennyel emlékeztek meg Babos László sakkoktató pedagógusra. A Podmaniczky János Evangélikus Iskolában immár tizenegyedik alkalommal találkoztak ifjú sakkozók.
A verseny támogatója a Rákosmente Kft. nevében Pestiné Hincz Andrea elmondta, hogy Babos László sakkpedagógus (2003-ban hunyt el), a kerületi ifjúsági sakkoktatás kiemelkedő alakja, és a kerületi sport aktív szervezője is volt.
A versenyen félszázan gyűltek össze és négy csoportban harcoltak, hét fordulón keresztül a pontokért. A versenybírói feladatokat Hegyi Norbert ( a Podmaniczky iskola tanára) és Nádasi Balázs (Sárkány DSE elnöke) kifogástalanul látták el.
Az első korcsoportban Szabó Benedek (Újlak u. Ált. Iskola) veretlenül lett az első, a lányok mezőnyében pedig Tóth Tímea!
A második korcsoportban Lakatos Tamás szintén veretlenül lett aranyérmes.
A harmadik korcsoportban pedig Uzonyi Péter szerezte a legtöbb pontot.
A kísérők versenyét Posztós Marcell nyerte meg.
 

A részletes eredmény listát a rendező Sárkány DSE honlapján tekinthetik meg.
A következő kerületi iskolákból jöttek az ifjú sakkozók: Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Ált. Iskola 16 fő, Diadal úti Ált. Iskola 6 fő, Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium 3 fő, Újlak utcai Ált. Iskola 5 fő, Czimra Gyula Ált. Iskola 6 fő, Zrínyi Miklós Ált. Iskola 1 fő. 

A versenyen készült fotókat a következő linken tekinthetik meg.

 

Utolsó frissítés: 2014. november 16. vasárnap, 22:21

Találatok: 119

"Játék a Kastélyban"

A sakkcsapatbajnokság harmadik fordulójában a Budapesti Titánok a nagykanizsai Aquaprofit-NTSK csapatát fogadták a kerületi Podmaniczky kastélyban. A hazai pálya ellenére komoly veresség lett a vége, igaz az ellenfél erőss csapattal érkezett: első táblán játszott a lett Shirov Alexei nagymester (Élő száma 2675) rajta kívül még nyolc nagymester játszott, köztük Ribli Zoltán (olimpiai bajnok és kétszeres magyar bajnok), Erdős Viktor (magyar olimpiai válogatott), Márkus Róbert (vajdasági magyar, szerb olimpiai válogatott). A végeredmény 8,5:3,5 az Aquaprofit-NTSK javára, a hazaiak egyetlen győzelmét Bagi Máté aratta. Az igaz, hogy a párosításból már látható volt, hogy a vendégek győzelme nagyon valószínű, mivel átlagban 200 ponttal magasabb volt a vendégek Élő pontszáma. 

Szintén a kastélyban játszott a Sárkány DSE NB II-ben szereplő csapata és fölényesen 10-2-re verte, a csak tíz emberrel érkező győri Széchenyi ESE csapatát, ezzel továbbra is a második helyen áll a bajnokságban.

A forduló után készséggel nyilatkozott lapunknak a szimpatikus lett nagymester Shirov Alexei:
Elmondta, hogy 6 éves kora óta sakkozik, édesapja volt az első oktatója. Abban az időszakban a lett világbajnok Mihail Tal két nagy sakktornát is megnyert, ami komoly hatással volt Shirovra.
"1988-ban a 16 éven aluli korosztályban világbajnok lett. 1990-ben a húsz év alattiak világbajnokságán holtversenyben az első helyen végzett, és ugyanebben az évben lett nagymester. Pályája csúcsán 1998-ban világranglista helyezése alapján megmérkőzhetett Vlagyimir Kramnyikkal a világbajnokjelölti címért. Shirov két győzelemmel, hét döntetlennel és vereség nélkül győzött és ezzel ő lett Garri Kaszparov világbajnok kihívója. Az összecsapásra azonban nem került sor. Kaszparov végül 2000-ben mégis Kramnyikkal mérkőzött meg. Shirov ezt érvénytelennek mondta és kitartott amellett, hogy a jogos kihívó ő lenne."
Amikor megkérdeztük, hogy mi a véleménye erről az időszakról, azt válaszolta: "Az egyetlen kívánságom az életben, hogy ne kelljen erre a kérdésre válaszolnom"!
Az ifjú sakkozóknak azt ajánlja, hogy ne csak a számítógépre támaszkodjanak a felkészülés alatt, hanem az agyukat is használják. Nagymesterek játszmaválogatásainak tanulmányozását ajánlotta a sakkozóknak a további fejlődésük érdekében.
Családjáról elmondta, hogy három felesége volt eddig, 2000 előtt Spanyolországban élt négy évig, azóta Rigában él. Négy gyermeke van, akik sakkoznak, de nem profi szinten.
Jelenleg a lett sakkélet fellendítéséért is tevékenykedik (a sakk olimpián 35. helyen végzett a lett sakk csapat). Sakk oktatáson kívül, természetesen akar még versenyezni és jó helyezéseket elérni, mivel 42 évesen már túl van pályafutása csúcsán. 

A versenyen készült fotógalériát a következő linken tekinthetik meg.

  

Utolsó frissítés: 2014. december 01. hétfő, 20:37

Találatok: 98

Hajszálnyira a négyes döntőtől!

Szeptember végén az ausztriai Koblachban és Hardban rendezték meg a teke Csapat Világkupát, mely a bajnokcsapatok nemzetközi versenye. A nők a koblachi 6 sávos pályán játszották a selejtezőt. Magyarországot a Rákoshegyi VSE csapata képviselte, akik ezúttal két - anyai örömök előtt álló - válogatott versenyzőjük nélkül (a Világkupa utolsó napján Fegyveres Petra világra hozta gyermekét, ezúton is sok boldogságot kívánunk a családnak! – a szerk.) vágtak neki a küzdelmeknek. A hiányzókat tehetséges ifjúsági válogatott versenyzőkkel pótolta a klub. A csapat mindazonáltal nemzetközileg is nagyon erős kerettel rendelkezik, így előzetesen a legjobb 4 közé kerülést tűzte ki célul a vezetőség.
Az első napon, szerdán kettő, míg másnap négy versenyző gurított, így alakult ki – az egyéni eredményeket összeadva – a selejtező végeredménye, de ne szaladjunk ennyire előre. A Rákoshegyből elsőként Sajermann Nóra lépett pályára, aki 580 fát gurított. Ekkor még nem látszott tisztán, hogy végül a pálya nehézsége miatt ez az eredmény nagyon jónak számít. Második gurítónk Harcos Ágnes volt, akit a 79. gurítástól Urbán Brigitta váltott. Sajnos a pálya kifogott rajtuk, így csupán 491 fát értek el. Másnap Kaszás Krisztina folytatta. Hatalmasat küzdött a pályával, és 526 fát ért el. A többiek eredményét is figyelve látszott, hogy nagyon nehezen megjátszható, küzdelmes pálya a koblachi. Negyedikként Tímár Edina következett, akinek pontos gurításai ellenére sem sikerült kimagasló eredményt ütnie, de jónak mondható 562 fás eredménye lett. Utolsó előttiként Méhész Anita jött, akitől nem hiába vártuk a kirobbanó eredményt. 631 fás új pályacsúcsa „hatalmasat lendített a csapat szekerén”, és immáron továbbjutóként várhattuk az utolsó emberek küzdelmét. A Rákoshegy befejező embere Sáfrány Anita volt. Az utolsó tarolásig nyílt küzdelem folyt a legjobb 4 közé kerülésért. Anita 533 fát ütött, és mivel a nagyot hajrázó szerb és horvát csapat megelőzött, a mieink mindösszesen 13 fával lemaradtak a legjobb 4 küzdelmeiről, és végül az ötödik helyen végeztek.
Sajnos nem sikerült az előzetes várakozásoknak megfelelni, de egyáltalán nem vallott szégyent a Világkupán először résztvevő rákosmenti csapat. Végig nyílt küzdelem folyt, melyből ezúttal nem a Rákoshegy került ki győztesen. A hazai bajnokságot változatlan célokkal folytatja az éllovas Rákoshegyi VSE, és amennyiben sikerül újra elhódítani a bajnoki címet, jövőre újra megpróbálják megszerezni a lányok a bajnokcsapatok serlegét.

Utolsó frissítés: 2014. október 10. péntek, 14:46

Találatok: 180

Édua Infomédia Kft.

Top Desktop version