Rákoshegyi Hírlap

"Old Christmas Song"

Adventi koncerttel mutatkozott be a FlauTone Quartet a Rákoshegyi Bartók Zeneházban december 18-án. A koncert egyben az együttes első, bemutatkozó hangversenye is volt, amely telt ház előtt zajlott le, nagy sikerrel.
A 2016 őszén alakult fuvolanégyes tagjai: Fábián Tímea és Kurunczi-Illésy Orsolya fuvolaművészek, akik a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomáztak, Klimászné Varga Zsófia fuvolaművész, aki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerzett egyetemi végzettséget, valamint Ilyés Dalma, aki jelenleg a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének hallgatója.
Mindannyian elkötelezett kamaramuzsikusok. Többen közülük, más kamaraformációk tevékeny résztvevői, és külön-külön is számos rangos fellépéssel, hazai és nemzetközi versenyeredménnyel büszkélkedhetnek. Összeköti őket a közös múlt, neves tanáraik, hasonló iskolázottságuk. Mindezek nagyon fontos alapot teremtenek az együttes életében. Elősegítik egy olyan egységes hangzás- és játékmód kialakítását, amely közös művészi munka legfőbb és legvonzóbb tulajdonságát jelentheti.
Fábián Tímeát kérdeztem az együttesről és jövőbeni terveikről.

RH: - A kvartett tagjai mivel foglalkoznak jelenleg?
F.T: - Ami azt illeti, a zenei tevékenységünk nagyon sokrétű és sokszínű. Többen közülünk a kvartettezés mellett más összetételű együttesekben is játszunk. Jómagam a Péceli Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára vagyok, a tanítás mellett Illés Eszter fuvolaművésszel 15 éve alakítottuk a FlautanDuo nevű kamaraformációt, Bokor Ildikó zongoraművésszel pedig, akivel közel húsz éve dolgozom együtt, idén ősszel jelentettük meg első közös albumunkat: French Album – Salon pieces for the Paris Conservatoire címmel. Klimászné Varga Zsófia a Juhász Anikó gitárművésszel alakított Duo Saudade Budapest elnevezésű fuvola-gitár duó tagjaként koncertezik, mellette pedig tanára a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolának és a budapesti, XI. kerületi Weiner Leó Zeneiskolának. Kurunczi-Illésy Orsolya a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskola tanáraként dolgozik jelenleg, Ilyés Dalma pedig – aki személy szerint nagy büszkeségem - a főiskola mellett egy egyházi zenekar, a Baptista Szimfonikus Zenekar tagja.

RH: - Mint elmondta Ilyés Dalmára mint tanítványára nagyon büszke. Ez egy érdekes helyzet lehet, tanár és tanítványa egy együttesben!
F.T: - Igen, Ilyés Dalma az első növendékeim egyike volt, akivel remek kapcsolatban vagyok. Nagyon jó muzsikusnak tartom, kiváló tanítvány, akire nagyon büszke vagyok! Egyébiránt a tagokkal több ponton is van kapcsolódás. Például, ami a tanár –tanítvány viszonyt illeti, közös tanárunk volt Dr. Ittzés Gergely fuvolaművész, akinek mindannyian nagyon sokat köszönhetünk.

RH: - Milyen céllal alakult a kvartett?
F.T.: - A kvartett alapításának gondolata bennem fogalmazódott meg legelőször. Aztán Dalmával közösen egyeztetve nekivágtunk a szervezésnek, és megkerestük Orsit és Zsófit a terveinkkel, akik nagy örömmel mondtak rá igent. Korábban egyébként már ők is gondoltak rá, milyen jó volna kipróbálni ezt a fajta kamara-összeállítást - hiszen mindamellett, hogy nagyon izgalmas kihívás - a fuvola kvartettben való játék végig kísérte közép- és felsőfokú tanulmányainkat.

RH: - Milyen terveik vannak 2017-re? Vannak már új koncertidőpontok?
F.T.: - Sok tervvel és koncerttel készülünk a jövő évre. Ezeknek egy része publikus, másokról viszont még jelenleg nem nyilatkoznék, mert az egyeztetés fázisában van több project is.
Ami biztos, hogy január 14-én, szombaton 17 órakor, a gödöllői Premontrei Szt. Norbert Gimnázium Auditóriumában nyílik a Gömb Alkotócsoport kiállítása, amelyen Rózsa Pál: 6 Hommage Op.10-15 című darabját adja elő a kvartettünk. A darab érdekessége, hogy a sorozat hat zeneszerzőnek állít emléket. A művet a felkérésem alapján a FlauTone-nak ajánlotta a szerző és most lesz a darab ősbemutatója is.
Továbbá márciustól szeretnénk egy több helyszínből álló tavaszi koncertet, amelynek több állomása is lesz az országban.

RH: - Az interneten böngészve fedeztem fel, hogy Ön szervezi a péceli Nemzetközi Fuvolafesztivált.
Mit lehet tudni erről a rendezvényről?
F.T.: - A 2010-ben indított „Nemzetközi Fuvolafesztivál-Pécel” elnevezésű, akkor még országos, mostanra már nemzetközi érdeklődésre igényt tartó rendezvény, kétévente, október első heteiben kerül megrendezésre a barokk stílusban épült péceli Ráday-kastélyban. A fesztivál szervezője és létrehozója a Péceli Parnasszus Alapítvány, amelyiknek szakmai segítője és a program koordinátora vagyok.
A Péceli Parnasszus Alapítvány, egy közhasznú nonprofit szervezet, 2000 óta végzi cél szerinti tevékenységét.
Legfontosabb törekvései: „Pécel város kulturális örökségének megóvása, műemlékeinek védelme, gyarapítása, művészeti értékeinek ápolása. Tudományos konferenciák, előadások, találkozók szervezése, lebonyolítása. Koncertek, kiállítások, irodalmi rendezvények bonyolítása.” (Idézet az alapító okiratból.)
Kezelő szerve a 9 fős kuratórium, melynek tagjai művészek és művészetpártoló lokálpatrióták, akik társadalmi munkában, térítés nélkül végzik feladatukat. Az alapítvány helyi, régiós és országos hatókörű rendezvényeket bonyolít, melyen keresztül az érdeklődők megismerkedhetnek Pécel város gazdag kulturális és építészeti hagyatékával (Szemere, Ráday, Fáy családok, és a velük kapcsolatban álló művészek munkássága).
Bővebb információ erről és a Péceli Parnasszus Alapítvány további műsorairól itt olvasható: www.peceliparnasszus.com
A FlauTone Quartet rendezvényeiről pedig az együttes közösségi oldalán tájékozódhatnak a kedves érdeklődők.

A koncerten készült fotókat a következő linken tekinthetik meg.

Édua Infomédia Kft.

Top Desktop version